Obrat u slučaju Madeleine McCann. Ključni svjedok se koleba, klima se slučaj protiv zatvorenog pedofila

Bivši prijatelj osumnjičenog koji je svjedočio, koleba se i prijeti da će prestati pomagati u istrazi

Christiana Brücknera, danas 45-godišnjaka, tužitelji su prošle godine imenovali glavnim osumnjičenikom za nestanak i ubojstvo trogodišnjakinje 2007. godine. Slučaj policije uglavnom je usredotočen na svjedočenje njegova bivšeg prijatelja Helgea Buschinga koji tvrdi da mu je Brückner rekao, kad su razgovarali o Madeleineinom nestanku, da “nije vrištala”.

Busching dao je Brücknerovo ime britanskoj policiji 2017., deset godina nakon nestanka Madeleine. Tvrdi kako mu je Brückner na španjolskom festivalu zmajeva 2008. rekao da je umiješan u Madeleineinu otmicu iz Praia da Luza godinu dana ranije.

“Jedna riječ. Kriv.”

Kad su ga 2020. godine upitali što misli o Brückneru, Busching je rekao: “Jedna riječ. Kriv”. “On je trenutačno na pravom mjestu i nadamo se da će tamo ostati dugo”, kazao je Busching koji sada živi na Korzici. Nakon što su njemački tužitelji objavili da istražuju Bruecknera u lipnju, metropolitanska policija otkrila je da je primila dojavu o njemu 2017.

“Nakon desete obljetnice, Met je dobio informacije o Nijemcu za kojeg se znalo da je bio u Praia da Luzu”, rekao je tada glavni detektivski inspektor Mark Cranwell. Sada se strahuje da se Busching koleba i da je na rubu povlačenja svojih izjava, piše Daily Mail.

“Dobio golem iznos”

“Plaćen mu je golem iznos da ponovi svoju izjavu u njemačkim novinama, no on sada sve otkazuje i povlači se”, rekao je njemački izvor i dodao: “To vam samo pokazuje s kakvom vrstom ljudi imate posla i kakav je njihov kredibilitet kao svjedoka”.

Osuđeni silovatelj i pedofil Brückner trenutno služi sedmogodišnju zatvorsku kaznu u Njemačkoj zbog silovanja 72-godišnje žene u Praia da Luzu u Portugalu 2005. godine. U lipnju je Brückner napao policiju tvrdeći da protiv njega vode neutemeljenu istragu. U pismu je napao Buschinga.

Prijatelji u Portugalu

Njih su dvojica bili prijatelji u Portugalu početkom 2000-ih, ali kako je Brückner tada objasnio, posvađali su se nakon što je posao s drogom pošao po zlu one godine kada je Madeleine nestala. Madeleine je nestala iz apartmana za odmor u Praia da Luzu na portugalskoj obali Algarve u svibnju 2007. Tamo je Brückner u to vrijeme živio. Madeleine od tada nije viđena.

U svibnju su se roditelji Kate i Gerry McCann okupili s prijateljima i obitelji u Rothleyu u Leicestershireu kako bi dirljivo obilježili 16. godišnjicu njezina nestanka. Nadaju se da je Madeleine još uvijek živa. Sada bi imala 20 godina.