Obustavljena potraga za dječacima čiji je nestanak uzbunio cijelu Hrvatsku. No, jedan je potom opet nestao

Dvojica 14-godišnjaka nestala su na području Zagreba, a treći iz Rijeke

FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Trojica dječaka rođena 2009. godine nestala su u dva dana na području Zagreba i Rijeke. Informacije o njima objavljene su u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba.

Nakon što je objavljena informacija da je pronađen dječak iz Rijeke, Dnevnik Nove TV doznaje kako je obustavljena potraga i za drugom dvojicom.

Jedan od dječaka opet pobjegao

Međutim, u međuvremenu je policija na stranici Nestali.hr objavila da je danas ponovno nestao jedan od trojice 14-godišnjaka – Ivan Šnajdar. Udaljio se s adrese u Zagrebu, u naselju Brezovica, gdje ima boravište dok je kao mjesto prebivališta navedena Petrinja.

Na stranici se navodi da je visok 162 centimetra, ima smeđu kosu i plave oči. Srednje je tjelesne građe. U trenutku nestanka bio je odjeven u plavu jaknu, crnu trenirku, bijelu majicu i crne tenisice.

Foto: Nestali.hr Nestali.hr

Produžili su si praznike

Nova TV je izvijestila da je policija je za dječacima raspisala potragu da bi se na kraju ispostavilo da su neki od njih odlučili – produžiti zimske praznike.

“Dobio sam informaciju da je jedan od tih dječaka naš štićenik, koji se nije vratio u našu ustanovu nakon školskih praznika. Stupili smo u kontakt s centrom i s majkom. On bi danas trebao biti na putu prema ustanovi”, izjavio je Božo Vrkljan, ravnatelj Centra Dugave.

“Nerijetko se dogodi da u jednom danu imamo raspisanu objavu, dijete se pronađe i potom se ponovno udalji iz ustanove u koju je smješteno”, izjavila je Anita Matijević iz Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta MUP-a.

‘Traga se za još 39 djece’

Jedan od razloga za bijeg je i početna prilagodba na život u domu. “Zaljubljenost, loš uspjeh u školi, možda neslaganja s drugim korisnikom. Sklonost skitnji, avanturizam, nedostatak i internetski izazovi gdje djeca dovode sebe u opasnost”, razloga je mnogo, objašnjava Vrkljan.

“Najviše je djece, njih 1200 pobjeglo iz sustava, dok je 337 djece pobjeglo iz obiteljskog doma. Trenutno se u Republici Hrvatskoj traga za još 39 djece”, kaže Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. Trenutno se u Nacionalnoj evidenciji nestalih nalaze 2852 osobe.