Očekuje nas nova promjena vremena. Nakon kiše i ponešto snijega, ponovno će rasti temperature

Imat ćemo nestabilan vikend, ali ponedjeljak donosi smirivanje vremena i porast temperature praćen južinom

22.12.2023., Zagreb - U Zagrebu je pao prvi ovogodisnji snijeg.

 Photo: Luka Batelic/PIXSELL
FOTO: Luka Batelic/PIXSELL

Hrvatsku tijekom vikenda očekuje nova promjena vremena. Subota će biti razmjerno stabilna, no od nedjelje će vrijeme biti promjenjivije i oblačnije, uz sve zamjetniju južinu i toplije, te uz sve češću kišu, samo u početku na kopnu uz mjestimice moguć snijeg, susnježicu i kišu koja se smrzava u dodiru s podlogom, prognoza je Petre Mikuš Jurković iz DHMZ-a, prenosi HRT.

Danas će na istoku Hrvatske biti razmjerno hladno, ujutro uz vrijednosti temperature od -4 do -1°C, mraz, mjestimice i maglu te niske oblake iz kojih lokalno postoji mogućnost i za slabe oborine. Danju će osobito u zapadnijim predjelima biti i duljih sunčanih razdoblja.

U prvom djelu dana magla će biti učestala, te će biti razmjerno hladno, pogotovo u krajevima s dugotrajnom maglom. Na zapadu zemlje djelomice sunčano, ujutro po kotlinama i maglovito, no popodne će sa zapada dolaziti sve više oblaka, pa već ponegdje u Istri može pasti i malo kiše.

Rast temperatura

U gorju će jutro biti najhladnije, temperatura zraka od -7 do -4°C a danju temperatura između 2 i 4°C, na sjevernom Jadranu od 10 do 12°C, mjestimice uz umjerenu buru.

Bura i sjeverni vjetar – slab do umjeren puhat će i u prevladavajuće sunčanoj Dalmaciji. Ujutro u unutrašnjosti mraz, a danju će temperatura zraka porasti na vrijednosti od 8 do 13°C na ponekim otocima.

Podjednake vremenske prilike i na jugu Hrvatske – pretežno sunčano, lokalno uz umjerenu buru te uglavnom malo valovito more i najvišu temperaturu zraka od 10 do 13°C, a ujutro će u krajevima udaljenijima od mora biti oko 0°C.” Na Jadranu će u subotu tek ponegdje biti kiše, no u nedjelju jača jugozapadnjak i jugo te će kiša biti česta, lokalno moguće i obilna.

Promjena od ponedjeljka

I u unutrašnjosti od nedjelje dotok toplijeg zraka uz povremeno umjeren jugozapadnjak i čestu kišu, koja se još u noći i ujutro lokalno može smrzavati na hladnom tlu. Subota pak hladna, mjestimice uz maglu, na sjeveru zemlje i u Gorskome kotaru ujutro nakratko i snježne pahulje.

Ponedjeljak donosi smirivanje vremena, ali s jugom i daljnji porast temperature zraka. Prema prognozi Bojana Lipovšćaka, prognostičara N1 televizije, Genovska ciklona će zahvatiti Hrvatsku u prvoj polovini idućeg tjedna, što znači rast temperature, ali i obilne oborine na Jadranu i u planinama zaobalja.