Uživajte u zadnjem toplom danu. Sutra nas čekaju hladnoća i kiša, krajem tjedna moguć i mraz

Danas temperature do 28, sutra pad od desetak stupnjeva

FOTO: Pixsell / DHMZ

Hrvatsku u subotu očekuje sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme s najvišim dnevnim temperaturama zraka uglavnom od 24 do 28 Celzijevih stupnjeva, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Na širem riječkom području i dijelu Gorskoga kotara povremeno će biti više oblaka, ali uglavnom suho. Ujutro ponegdje ima kratkotrajne magle. Puhat će većinom umjeren jugozapadni vjetar, u višim predjelima povremeno i jak, a na moru južni te jugo.

Sutra veliko zahlađenje

U nedjelju se očekuje jače naoblačenje sa sjeverozapada uz kišu, mjestimice i obilniju, osobito u gorju. Lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a u noći na ponedjeljak u najvišem gorju može pasti i malo snijega. Najviše sunčanog vremena i do večeri uglavnom bez oborine zadržat će se na jugu zemlje. Vjetar umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni.

Na Jadranu će umjereno jugo poslijepodne okretati na jaku i olujnu buru, najprije na sjevernom dijelu. Temperatura na kopnu bez izraženog dnevnog hoda, uglavnom između 11 i 16, na sjevernom Jadranu između 16 i 20. U Dalmaciji jutarnja od 17 do 20, a najviša dnevna između 23 i 26 °C.

Na vidiku mraz, čak i snijeg

Prvi dio idućeg tjedna očekuje nas jesenski hladno oblačno, ali uglavnom suho vrijeme, s jutarnjom maglom u unutrašnjosti i škurom burom na Jadranu, prognozira meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak. Temperature zraka s malim dnevnim promjenama u unutrašnjosti od 10 do 13, a na Jadranu između 15 i 21.

Novi prodor hladnog nestabilnog zraka i prve jesenske mrazove, ali i mjestimice obilne oborine prognoziramo krajem idućeg tjedna kad će se i snježna granica spustiti na 1200 m nadmorske visine te će u gorskim krajevima unutrašnjosti zalepršati i pokoja pahulja.