Odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje dokaza pribavljenih Sky aplikacijom

Odvjetnik već najavljuje žalbu

03.09.2012., , Zagreb - Na Zupanijskom sudu nastavljeno je sudjenje Dragi Tadicu zbog pokusaja podmicivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda na kojem su svjedocili Kresimir Bubalo, Josip Tolic. Prazna sudnica.rPhoto: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Optužno vijeće Županijskog suda odbilo je prijedlog obrane za izdvajanjem kao nezakonitih dokaza svih podataka pribavljenih sa Sky CC aplikacije na kojima se temelji optužnica protiv Petra Ćosića i suokrivljenika za krijumčarenje kokaina, oružja i ubojstva, doznaje se na sudu.

“Mi znamo samo da je donesena takva odluka, međutim još nismo zaprimili pisani otpravak tog rješenja tako da ne znamo koja je argumentacija optužnog vijeća”, kazao je za Hinu odvjetnik Fran Olujić koji brani okrivljenog Olivera Čokaru.

Olujić je rekao da će obrana po primitku pisanog rješenja uložiti žalbu Visokom kaznenom sudu jer i nadalje smatra da je riječ o nezakonitim dokazima i postupanju koje se, kako je istaknuo, ne može podvesti pod nijednu normu koju poznaje Zakon o kaznenom postupku.

Nisu odbijeni samo dokazi iz Sky aplikacije

Neslužbeno se doznaje da su osim odbijanja prijedloga za izdvajanjem dokaza o komunikaciji putem Sky CC aplikacije, odbijeni i prijedlozi za izdvajanjem dokaza pribavljenih putem posebnih dokaznih radnji, kao i prijedlog za pribavljanjem dodatne dokumentacije iz inozemstva koja se odnosi na dokaze pribavljene Sky CC aplikacijom.

Uskokova tužiteljica Željka Panza Ostrogonac je ranije tijekom postupka naglasila kako nemaju saznanja da bi bilo koja zemlja članica EU donijela pravomoćnu sudsku odluku da bi ovi dokazi bili nezakoniti ili ocijenjeni nedopustivima za primjenu u nacionalnim kaznenim postupcima.

Dodala je i da su razotkrivanjem Sky platforme, kojom navodno komuniciraju kriminalci diljem svijeta, razotkrivena djela najtežih karaktera, a još mnoga takva su i spriječena.

Teške mjere osiguranja pred sudom

Uskok Ćosića, pritvorenog u travnju 2022. godine sa sedmoricom ‘suradnika’ tereti za krijumčarenje najmanje 600 kilograma kokaina iz Južne Amerike i likvidaciju Milana Milovca u Ekvadoru, koji im je ranije nabavljao kokain. Dio skupine optužen je i za krijumčarenje oružja.

Optužnicom su obuhvaćeni i Manuel Vulić, koji je izručen Hrvatskoj iz Kolumbije, Ante Vrcan, Marko Carević, Dragan Krička, Oliver Čokara, Anđelko Oršulić i Goran Vuk.

Tužiteljstvo sumnja da su Ćosić i Vulić bili glavni hrvatski operativci balkanskog narkobosa Darka Šarića koji je optužen u Srbiji, a u Europu je iz Južne Amerike navodno prokrijumčario preko tone i pol kokaina. Ćosić, Vulić i još petorica suokrivljenika redovito se dovode na zagrebački Županijski sud policijskim oklopnim vozilom pod iznimnim mjerama osiguranja.