Olena Zelenska ne može smisliti udovicu Alekseja Navaljnog. Zbog nje je odbila Bidenov poziv, da je ne bi srela

Službeno, prva dama Ukrajine tvrdi da ima prečeg posla u Kijevu. Zapravo, Ukrajinci ne vole obitelj Navaljni

Ukrainian First Lady Olena Zelenska speaks to members of the US Congress about Russia's invasion of Ukraine, in the US Capitol Visitors Center Auditorium on July 20, 2022, in Washington, DC. (Photo by SAUL LOEB / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska odbila je poziv Bijele kuće jer se nije željela susresti s udovicom Alekseja Navaljnog, pokojnog ruskog oporbenog čelnika.

Američki dužnosnici nadali su se da će prisustvo Zelenske i Julije Navaljne dobro doći tijekom obraćanja američkog predsjednika Joea Bidena o stanju nacije u četvrtak.

Iz Kijeva su izrazili rezervu oko dolaska Olene Zelenske kad su doznali da će na događaju biti prisutna i Navaljna. Zapad Navaljnog vidi kao simbol otpora ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, no Ukrajinci ga gledaju drugim očima, piše Telegraph.

Kritizirali ga zbog Krima

Dugo su ga kritizirali jer nije osudio aneksiju Krima 2014. godine. “Navaljni se, naravno, protivio ruskoj invaziji Ukrajine u punom obliku, ali 2014. godine, kad je Rusija prvi put napala Ukrajinu, on se slagao s općim stajalištem Rusije da je Krim povijesni dio Rusije”, objasnila je Alina Poljakova iz Centra za analizu europske politike u Washingtonu.

“Dok se na Zapadu o Navaljnom razmišlja kao o nekome tko se hrabro borio protiv Putina, u Ukrajini ga vide kao nekog tko je na liniji ruskog nacionalizma i imperijalizma”, dodala je.

Dužnosnici Bijele kuće navode da je Zelenska opravdala svoj nedolazak “konfliktom rasporeda”. “Zbog ranije zakazanih događaja, uključujući i planirani posjet Kijevu s djecom iz sirotišta, prva dama, nažalost, neće moći sudjelovati u događaju”, priopćeno je iz Ureda Olene Zelenske.

Odustala i Julija Navaljna

Od posjeta Bijeloj kući na kraju je odustala i Julija Navaljna, no njezina odluka nije proslijeđena Kijevu. “Julija je bila pozvana i razmišljala je o dolasku, no svi zaboravljaju okolnosti u kojima ona sada živi”, navodi njezina glasnogovornica Kira Jarmiš.

“Julijin suprug preminuo je prije dva tjedna. Sve to vrijeme je bila na putu i tek sad je stigla kući. Kao i svakom drugom ljudskom biću – potrebno joj je vrijeme za oporavak pa, iako cijeni javni poziv, ostat će u miru kod kuće “, dodala je.

Osim toga, ukrajinska vlada je željela izbjeći dojam da je previše bliska s Bidenom zbog republikanaca koji se u Kongresu protive slanju pomoći u vrijednosti od 60 milijardi dolara Kijevu.