Riječki nadbiskup: 'Nerazumljivo mi je zašto naša domovina u UN-u nije rekla ne ovom ratu'

'Moramo biti ne navijači, nego oni koji se u svakom obliku protive ratu i protiv njega dižu glas'

15.08.2023., Rijeka - Nadbiskup Mate Uzinic predvodi sredisnje misno slavlje u Gospinom svetistu na Trsatu na blagdan Velike Gospe Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Na misi koju je predvodio povodom završetka hodočasničke godine u Trsatskom svetištu riječki nadbiskup Mate Uzinić osvrnuo se na situaciju s ratovima u svijetu, a komentirao je i glasanje Hrvatske protiv rezolucije UN-ove Opće skupštine o primirju u Gazi. ”Moramo biti ne navijači, nego oni koji se u svakom obliku protive ratu i protiv njega dižu glas. Zato nije razumljiva ni nedavna odluka kojom je naša domovina bila nedovoljno spremna, zajedno s mnogim drugima, reći ne ovome ratu. Koliko god da rezolucija UN-a imala manjkavosti, ipak svejedno trebamo tražiti puteve dijaloga i govoriti ne ratu”, rekao je nadbiskup, kako prenosi Novi list. ”Rat je uvijek poraz”, citirao je papu Franju koji je na društvenoj mreži X apelirao na prekid ratova.

Rat je uvijek poraz

”Rat i rane koje on ostavlja nisu nešto apstraktno. Uđimo malo u situaciju ubijenih, talaca i djece i civila u Gazi, koji su ucviljeni glađu, smrću. Ili ljudi u Ukrajini. Upravimo pogled na sve masakrirane civile čija se ubojstva smatraju kolateralnom štetom. Papa nas poziva i da obratimo pozornost na izbjeglice koji nisu samo oni koji nam prijete, već i oni koji traže sigurnost, oni koji su pretrpjeli atomska zračenja i kemijske napade. Sjetimo se djece koja su lišena djetinjstva, pogledajmo istinu ovih žrtava nasilja. Neće nam smetati ako nas se bude smatralo naivnima zato što smo izabrali mir”, izjavio je riječki nadbiskup.

”Svijet će moći izaći iz ovoga stanja ako postane svjesni da svi imamo Oca i Majku, da smo braća i sestre, da smo obitelj. Papa Franjo donosi primjere kako se živi u obitelji, ne idealizirajući je, ali pokazujući princip na temelju kojega možemo graditi bolji svijet”, poručio je.

MVEP: ‘Evo zašto smo glasali protiv’

Podsjetimo, u subotu su se iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova oglasili o glasanju protiv rezolucije UN-a kojom se traži humanitarno primirje u Gazi. Rekli su da rezolucija ne spominje da je Hamas izvršio “teroristički napad” na Izrael te da je odgovoran za “pokolj civila” u Izraelu, zbog čega je Hrvatska bila protiv takve rezolucije.

“U tekstu predmetne rezolucije ne spominje se da je Hamas izvršio teroristički napad 7. listopada ove godine, kao što se ni ne zahtijeva bezuvjetno puštanje talaca. Ovakav izričaj ide i protiv zaključaka Europskog vijeća u kojima je Hamas jasno imenovan. Većina država članica EU glasovala je protiv ili bila suzdržana vezano za ovako predstavljenu rezoluciju”, stoji u priopćenju MVEP-a u kojem se odbacuju tumačenja da se Hrvatska svrstala protiv “humanitarnih stanki, pružanja pomoći Gazi ili zaštite civilnog stanovništva”.

Još 13 država glasalo kao Hrvatska

Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se traži “trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje” u Gazi. Protiv je bilo 14 zemalja, među njima i Hrvatska, Izrael i SAD. Od članica EU pridružile su im se Austrija, Mađarska i Češka.

Dokument, sastavljen pod sponzorstvom Jordana i arapskih zemalja, stavljen je na glasanje na izvanrednoj sjednici Općoj skupštini UN-a na kojoj se raspravljalo o gotovo trotjednom ratu između Izraela i Hamasa u Gazi, koji je započeo nakon brutalnog napada militanata Hamasa na izraelske civile 7. listopada. Većina članica EU bila je suzdržana, ali to nije spriječilo Francusku, Španjolsku, Sloveniju, Portugal, Irsku i Belgiju da budu “za”.