Oprez! Prevaranti smislili novi način za muljanje ljudi. Starijoj gospođi su ukrali gotovo 3000 eura

Slušala je upute ženske osobe na engleskom jeziku

23.11.2006. Zagreb - Njemacki maloprodajni lanac Lidl otvorio je 13 prodajnih mjesta diljem Hrvatske u koje su pohrlili brojni gradjani privuceni reputacijom jeftinog centra. rPhoto: Robert Anic/PIXSELL
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Policija je zaprimila kaznenu prijavu zbog računalne prevare kojom je oštećena 75-godišnja hrvatska državljanka. Nju je 19. listopada telefonom nazvala ženska osoba i na engleskom joj se predstavila kao djelatnica jedne tvrtke. Rekla je 75-godišnjakinji da je njezino računalo hakirano.

Žena je 75-godišnjakinji rekla da će je pokušati zaštititi od hakerskih napada. Objasnila joj je kako da na računalu instalira aplikaciju.

Uslijedili su novi pozivi iz inozemstva

Nakon toga se taj telefonski razgovor prekinuo, a uslijedili su novi pozivi iz inozemstva u kojima je od 75-godišnjakinje zatražen kontrolni broj aplikacije. Starija gospođa nakon toga je postala sumnjičava i na mobitelu provjerila stanje na bankovnom računu. Vidjela je da joj nedostaje 2850 eura. Sve je prijavila policiji.

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog ili sličnog kaznenog djela, policija poziva građane na provjeru adrese pošiljatelja elektroničke pošte i postoji li ta pravna ili fizička osoba te da ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica ako to netko traži od njih. Detaljnije podatke o svim računalnim prevarama koje se događaju objavili su na stranici MUP-a.