Orban bi sad pregovarao o švedskom učlanjenju u NATO, pozvao je premijera Kristerssona u Budimpeštu

Švedska i Finska su nakon početka ruske invazije Ukrajine napustile politiku vojne neutralnosti

Hungary's Prime Minister Viktor Orban arrives to attend an interfaith ceremony at the Metropolitan Cathedral, near the Casa Rosada government palace in Buenos Aires, during the inauguration day of Argentina's new president, Javier Milei, on December 10, 2023. Libertarian economist Javier Milei was sworn in Sunday as Argentina's president, after a resounding election victory fuelled by fury over the country's economic crisis. (Photo by JUAN MABROMATA / AFP)
FOTO: AFP

Mađarski premijer Viktor Orban u utorak je objavio da je pozvao švedskog premijera da posjeti Budimpeštu i pregovara o članstvu njegove države u NATO savezu, zaustavljenom zbog Mađarske i Turske.

“Danas sam poslao pozivnicu premijeru Ulfu Kristerssonu da posjeti Mađarsku kako bi pregovarao o švedskom pristupanju NATO savezu”, napisao je Orban na društvenoj mreži X.

Švedska i Finska su 2022., nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, napustile desetljeća dugu politiku vojne neutralnosti i podnijele zahtjev za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu. Finska je u međuvremenu postala članica, ali su Švedsku na tom putu zaustavili Mađarska i Turska.

‘Ne poduzimaju korake za jačanje povjerenja’

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prigovara Stockholmu zbog navodne zaštite skupina koje Ankara smatra terorističkima, a Orban tvrdi da ne postoji prijetnja sigurnosti Švedske koja “neopravdano optužuje” mađarske vlasti za narušavanje demokracije.

Švedska “ne poduzima nikakve korake za jačanje povjerenja kako bi naš odnos postao odnos saveznika i prijatelja”, rekao je prošli tjedan na brifingu Gergely Gulyas, šef ureda mađarskog premijera Viktora Orbana. “Ovaj odnos trenutno je pravno jedan od savezničkih, ali se ne može smatrati prijateljskim, stoga moram zaključiti da za Švedsku danas uopće nije prioritet brzo pridruživanje NATO-u”, dodao je tada.

Mađarski parlament, trenutno na zimskoj stanci, nastavit će s radom sredinom veljače. Turski parlament trebao bi u utorak raspravljati o švedskom zahtjevu za prijem u NATO, rekao je izvor iz parlamenta u ponedjeljak. Odbor za vanjske poslove turskog parlamenta odobrio je prošli mjesec švedski zahtjev, što je bio prvi korak u procesu ratifikacije.