Putin otvoreno zaprijetio Finskoj nakon ulaska u NATO savez: 'Što im je to trebalo?'

Rusija će ojačati Lenjingradski vojni distrikt oko Sankt Peterburga i tamo stacionirati određene vojne jedinice

In this pool photograph distributed by Sputnik agency, Russia's President Vladimir Putin visits the exhibition of achievements "Russia" prior to the United Russia party congress in Moscow, on December 17, 2023. (Photo by Sergey FADEICHEV / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je u televizijskom intervjuu zaprijetio novoj NATO članici Finskoj da će imati neodređene “probleme”. “Ranije nije bilo problema, no sada će ih biti”, rekao je Putin u televizijskom intervjuu.

Rusija će ojačati Lenjingradski vojni distrikt oko Sankt Peterburga i tamo stacionirati određene vojne jedinice. Navodno se odnoseći na finsko pridruživanje NATO savezu, Putin je rekao: “Što im je to trebalo?”

Finska je odlučila podnijeti zahtjev za NATO članstvom nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

I Švedska podnijela zahtjev

Švedska je također podnijela zahtjev za pridruženjem, no i dalje nije dobila jedinstvenu podršku od svih zemalja NATO-a jer Turska još nije dala svoje zeleno svjetlo.

SAD je nedavno zaključio sporazum sa Švedskom o korištenju švedskih vojnih objekata. Sličan sporazum trebao bi biti potpisan s Finskom u ponedjeljak. Američko-finski sporazum omogućit će Washingtonu vojni pristup 15 finskih baza.