Turski parlament podržao ulazak Švedske u NATO-u. Na putu joj sad stoji još samo Orban

Nakon parlamentarne ratifikacije, tu odluku treba još potpisati predsjednik Recep Tayyip Erdogan

Turkish President Tayyip Erdogan addresses his supporters following his victory in the second round of the presidential election at the Presidential Palace in Ankara early on May 29, 2023. (Photo by Adem ALTAN / AFP)
FOTO: AFP

Turski parlament ratificirao je u utorak švedski zahtjev za pristupanje NATO-u nakon više od četiri sata rasprave, čime je uklonjena velika prepreka za širenje Saveza na još jednu članicu. Od 346 članova parlamenta koji su glasovali, 287 je bilo za pristup Švedske, a 55 za odbijanje, dok ih je četvero bilo suzdržano.

Nakon parlamentarne ratifikacije, tu odluku treba još potpisati predsjednik Recep Tayyip Erdogan unutar nekoliko dana.

Na putu Švedske do članstva u NATO-u ostaje samo Mađarska. Njezin premijer Viktor Orban u utorak je objavio kako je pozvao švedskog premijera Ulfa Kristerssona u Budimpeštu kako bi pregovarali o tom pitanju.

Ankara se protivila Finskoj i Švedskoj

Finska i Švedska aplicirale su za članstvu o Sjevernoatlantskom savezu ubrzo nakon napada Rusije na Ukrajinu. Ankara se usprotivila članstvu te dvije zemlje zbog navodnog utočišta koje dvije države pružaju skupinama koje Turska smatra terorističkima, no Finska je u međuvremenu postala članica.

Odgađanje turske ratifikacije švedskog zahtjeva frustriralo je neke od zapadnih saveznika i omogućilo Turskoj da dobije neke ustupke.