Orban: 'Robert Fico je između života i smrti'

Orban je rekao da će, čak i ako se Fico oporavi, biti izvan posla mjesecima u kritičnom trenutku uoči izbora za Europski parlament

Hungarian Prime Minister Viktor Orban addresses a statement with the Chinese President after their official talks in Carmelita Monastery, the prime minister's headquarter, at Buda Castle quarter in Budapest, Hungary on May 9, 2024. The Chinese President pays a three day official visit to Budapest between May 8 and 10, 2024. (Photo by SZILARD KOSZTICSAK / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Slovački premijer Robert Fico je između života i smrti dva dana nakon pokušaja atentata koji je šokirao Europu, rekao je u petak mađarski premijer Viktor Orban za javni radio. To je bio prvi veliki pokušaj atentata na europskog političkog čelnika u više od 20 godina i izazvao je međunarodnu osudu.

Politički analitičari i zakonodavci kažu da je to razotkrilo sve grozničaviju i polariziraniju političku klimu u Slovačkoj i diljem Europe. “Molimo se za premijera i navijamo za Slovačku”, rekao je Orban. “Želimo mu brz oporavak i povratak na posao. Robert Fico je između života i smrti.”

Ključni izbori bez Fice

Orban je rekao da će, čak i ako se Fico oporavi, biti izvan posla mjesecima u kritičnom trenutku uoči izbora za Europski parlament početkom sljedećeg mjeseca.

“Pred nama su izbori koji će odlučiti ne samo o članovima Europskog parlamenta, već zajedno s izborima u SAD-u mogu odrediti tijek rata i mira u Europi”, rekao je Orban. “U toj situaciji bili bi nam jako potrebni Robert Fico i Slovačka koja se zalaže za mir.”