Oreščanin iz Glasa poduzetnika: 'Hrvati već u ponedjeljak ujutro krenu kukati da im se ne radi, hvataju krivine'

Poslali su Ministarstvu rada upit tko može raditi 17. travnja

FOTO: Vjekoslav Skledar

Dražen Oreščanin iz Glasa poduzetnika komentirao je ključne stvari koje su se događale u posljednja dva mandata Vlade. Navodi kako nema puno stvari kojima bi poduzetnici mogli biti zadovoljni. “Mi kao mali i srednji poduzetnici u Hrvatskoj živimo u jednom kontinuiranom stanju krize, iz nje nikad nismo izašli. Često se znamo našaliti da u normalnom okruženju ne bismo ni znali funkcionirati”, kazao je Oreščanin.

COVID kriza bila je okidač i tako je nastala naša udruga, jedina takva u Hrvatskoj. Ima više od 20.000 dobrovoljnih članova. Kroz godinu do dvije imali smo kvalitetan dijalog s Vladom i omogućili da se donesu brojne mjere koje su pomogle malim poduzetnicima da prežive tu krizu”, rekao je u razgovoru za N1 i dodao kako osim ukidanja članarine malim tvrtkama u HGK nisu na strateškom planu uspjeli potaknuti promjene za male i srednje poduzetnike.

Oreščanin kaže da su Ministarstvu rada poslali upit tko treba raditi, a tko ne u izbornu srijedu, 17. travnja, ali nisu dobili odgovor. “Vjerujem da ćemo dobiti neki formalni odgovor, očekujemo ga ovih dana. Definitivno, neki očekuju za taj dan gubitke. Hrvatska je vodeća u Europi kad se ne treba raditi, svi vole ne raditi ili raditi što manje, imati što više praznika i što više spajati, a tu je i zakon o neradnim nedjeljama”, navodi.

‘Kultura nerada je jako uočljiva’

“Ta kultura nerada je jako uočljiva. Jako mi smeta kad slušam na radiju u ponedjeljak ujutro kad ljudi kukaju kako im se ne radi, hvataju krivine, a ne da se raduju kako će nešto stvarati”, rekao je Oreščanin. Nije se doticao razloga nezadovoljstva zaposlenih.

Političari obećavaju veće mirovine, plaće, rast gospodarstva, no što je to što bi zaista moglo promijeniti okruženje koje imamo u Hrvatskoj? “Problem hrvatske politike općenito je da su oni totalno odvojeni od stvarnosti. Nikad nisu bili u situaciji da moraju zaraditi svoju plaću. Velika većina nije bila u situaciji da nešto proizvede, naplati ili proda”, navodi Oreščanin.

“Druga stvar je ta da se hrvatska politika 35 godina temelji na ‘zaglupi, osiromaši i podijeli’. Rezultat je da se puno mladih i obrazovanih odselilo, da se kroz medije plasiraju uvijek iste poruke, da se siromašne može kupiti uskrsnicama, ali i da se ljude može podijeliti oko svih mogućih tema, tako da ne bi bili ujedinjeni oko promjena”, dodao je.

‘Svi tupe svoju sliku koju imaju’

“Nitko ne brine kako će se povećati mirovine ili plaće, svi tupe svoju sliku koju imaju. Svi koji su iole više upućeni u tu tematiku, znaju da su takve stvari nemoguće bez dodatnog zaduživanja. Mi poduzetnici vidimo kako poboljšati situaciju, kroz smanjenje poreza, doprinosa, digitalizaciju, smanjenje javne uprave, efikasnost sudskih procesa…”, istaknuo je Oreščanin.

“Naša stara izjava je da nama država ne treba ništa davati, samo nam mora manje uzimati. Država puno uzima i od neto plaće i od svega drugoga što poduzetnici stvore. Kad usporedimo Hrvatsku sa sličnim tranzicijskim zemljama, ono što poduzetnici kod nas izdvajaju je puno veće i od Poljske, Češke, Slovenije, Bugarske, Rumunjske…”, rekao je.

“Svim strankama smo poslali upitnik s oko 15 jednostavnih ‘Da ili Ne’ pitanja, oko smanjenja osnovne stope poreza, poreza na prehrambene poreze, na reinvestiranu dobit i sl. Kad dobijemo odgovore svih stranaka i koalicija, objavit ćemo ih i podijeliti s članovima”, zaključio je Oreščanin.