Osječka policija nakon svega uvjerava: 'Sve smo radili temeljito, profesionalno i nepristrano'

Pokušali su objasniti čudno ponašanje u slučaju ubojstva za koje tužiteljstvo tereti policajca

FOTO: Dnevnik Nove TV screenshot

Nakon niza čudnih elemenata u tretmanu slučaja ubojstva 21-godišnje Mihaele Berak, za koje je osumnjičen policajac, osječko-baranjska Policijska uprava u subotu se oglasila priopćenjem u kojem inzistira da je postupala temeljito, profesionalno i nepristrano.

“S obzirom na medijske naslove i objave u vezi smrtnog stradavanja 21-godišnjakinje u kojima se policiju proziva za zataškavanje, obavještavamo javnost da su policijski službenici sve radnje u ovome postupku proveli temeljito, profesionalno i nepristrano. Također skrećemo pažnju kako je očevid proveden u suradnji sa zamjenicom Županijskog državnog odvjetnika”, započeli su svoje priopćenje pa pokušali pojasniti neobičan slijed događaja.

Pokušali objasniti tijek događaja

“Po prvim sumnjama osumnjičenik je bio uhićen za kazneno djelo ‘Prouzročenje smrti iz nehaja’ opisano u članku 113. Kaznenog zakona, a za koje je propisana značajno manja kazna zatvora, odnosno do pet godina”, navode u policiji.

“Na temelju utvrđenih činjenica počinitelj je prijavljen za najteži, kvalificirani oblik kaznenog djela, odnosno događaj je prekvalificiran u ‘Teška kaznena djela protiv opće sigurnosti’ iz članka 222. stavka 4. Kaznenog zakona u svezi kaznenog djela ‘Dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom’ iz članka 215. stavka 1. i 3. Kaznenog zakona gdje je kazna zatvora zaprijećena do osam godina”, nastavljaju dalje u priopćenju ne spominjući činjenicu da je Županijsko državno odvjetništvo policajca u konačnici odlučilo teretiti za kazneno djelo ubojstva opisano u 110. članku Kaznenog zakona.

Tvrdili da je smrt nastupila slučajno

Na kraju priopćenja naglasili su da su Županijskom državnom odvjetništvu, kako tvrde, dostavili sva prikupljena saznanja te da i dalje s njima u suradnji poduzimaju daljnje mjere i radnje kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti događaja.

Kao što je poznato, policija je u prvi mah tvrdila da se uopće ne radi o ubojstvu, nego o smrtnom slučaju do kojeg je došlo zbog policajčeva neopreznog rukovanja službenim pištoljem. Javnost je od početka propitivala i činjenicu da je policija prvu službenu informaciju o događaju objavila puno kasnije od uobičajene prakse.