Osramoćeni Spacey tvrdi da Netflix postoji isključivo zbog njega: 'Stavio sam ih na kartu, a oni su me pokušali zakopati'

Spacey je prije šest godina, nakon optužbi za zlostavljanje, doživio krah karijere

FOTO: @TuckerCarlson/X

Kevin Spacey je u intervjuu s Tuckerom Carlsonom iznio niz kritika na račun Netflixa koji ga je otpustio iz serije House of Cards nakon tvrdnji o seksualnom napadu, od kojih je za neke oslobođen optužbi tijekom ljetnog suđenja u Ujedinjenom Kraljevstvu. Spacey je Carlsonu također rekao kako smatra da je streaming platformu serijom “postavio na kartu”.

Spaceyjeve izjave u intervjuu s Carlsonom su jedne od najoštrijih do sada. “Bizarno je da su odlučili javno prekinuti veze sa mnom samo zbog optužbi – optužbi za koje se sada pokazalo da su lažne. Nema sumnje da Netflix postoji zbog mene. Stavio sam ih na kartu, a oni su me pokušali zakopati u zemlju”, izjavio je Spacey, koji nakon zavidne karijere posljednjih godina ne može dobiti veću i zapaženiju ulogu.

Deseci muškaraca ga optužuju za zlostavljanje i napade

Spacey je u srpnju proglašen nevinim za seksualno zlostavljanje četvorice muškaraca u jednom od najupečatljivijih suđenja u Velikoj Britaniji. Prošle godine u New Yorku Spacey je, unatoč svim teškim optužbama, također proglašen nevinim za zlostavljanje kolege glumca Anthonyja Rappa, dok je Rapp još bio tinejdžer. No, više od desetak muškaraca optužilo je Spaceya za nedolično seksualno ponašanje. Neki od njih optužili su glumca i za seksualne napade, piše Guardian.

Netflix je Spaceyja izbacio iz House of Cardsa 2017. godine, nedugo nakon što se službeno ispričao Rappu, koji je šokirao javnost svojim optužbama. House of Cards je nastavio s produkcijom i ušao u svoju posljednju, šestu sezonu, no s izostavljanjem Spaceyjeva lika, beskrupuloznog senatora Franka Underwooda. Serija je zbog Spaceyjevog lika došla pod napade kritika, te joj je popularnost naglo opala.

Streaming servis je Spaceyja izbacio iz drugih projekata, poput biografskog filma o životu pisca Gore Vidala, s glumcem u glavnoj ulozi.

Tvrdi da je ‘jači nego ikad’

Carlson, koji je ranije ove godine otpušten s Fox Newsa, rekao je Spaceyu da su ga “zapravo pokušali ubiti”. “Da, odgovorio je glumac, “ali, evo nas Tuckeru. Veći i snažniji nego ikad”. Netflix za sada nije imao komentar o Spaceyjevom intervjuu.

Nakon oslobađajuće presude u Velikoj Britaniji, Spacey je glumio u kratkoj sceni kazališta u Oxfordu u sklopu predavanja u čast konzervativnog filozofa Rogera Scrutona. Prvi film nakon optužbi bio je Control, koji je Variety opisao kao “velški mikrobudžetni triler”. Variety je također izvijestio da je londonsko kino Prince Charles otkazalo svjetsku premijeru Controla nakon što je saznalo za Spaceyjevu ulogu u filmu.

Spacey se također pojavio u biografskom filmu o prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, u režiji Jakova Sedlara. Strani mediji se tada nisu mogli načuditi izboru Spaceyja za ulogu Tuđmana, a glumac je filmu izveo i čuveni govor o “crnim i žutim vragovima“. Spacey je doživio i potpuni krah u svojoj karijeri, pa je dao intervju za opskurni Hrvatski tjednik.