Osuđivani branitelj, nakon burne noći u Zagrebu, skinuo pečat sa stana pa pijan zaspao. Dan ranije ondje su našli tijelo njegovog prijatelja

Bizarni detalji optužnice koju je podiglo tužiteljstvo

21.12.2012., Zagreb - Preradoviceva 37, zapecacena vrata na stanu gdje je pronadjen mrtav muskarac, a sumnja se na ubojstvo. rPhoto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
FOTO: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv 55-godišnjeg Zagrepčanina jer je u listopadu 2022. godine na Trešnjevci uklonio službeni pečat Ministarstva unutarnjih poslova s vrata stana u kojem je živio njegov prijatelj.

Optuženi muškarac je 28. listopada u poslijepodnevnim satima bio je na policijskoj intervenciji kada je utvrđeno da je njegov prijatelj i vlasnik stana preminuo. Policija je stigla na adresu, mrtvozornik je utvrdio smrt vlasnika stana, a optuženi 55-godišnjak je policajcima predao ključ koji je koristio njegov prijatelj. No, svoju kopiju je zadržao.

Prema službenoj zabilješci policije, sumnjalo se da je vlasnik preminuo od koronavirusa.

‘Bio sam pijan’

Idućeg dana, malo iza podneva, policiju je pozvala jedna od susjeda koja je javila kako je netko skinuo pečat s ulaza, a da tragova provale nema. Po dolasku u stan policajci su ondje zatekli 55-godišnjaka iako je on dan ranije bio prisutan kada su policajci zapečatili stan.

Tijekom ispitivanja osumnjičeni Zagrepčanin je ispričao da je tu večer izašao iz noćne smjene iz doma za starije, gdje je radio kao njegovatelj, i išao na piće s prijateljima na Trešnjevci. Rekao je da mu je ključ od stana dao vlasnik stana dok je bio živ jer ga je redovito obilazio, a i skupa su stanovali dvije godine.

“Tog dana je bio pijan i nije ni znao gdje je ni kako je došao na navedenu adresu. S obzirom na to da je bio mrak u hodniku, nije vidio natpis ‘Stop! Policija’, ali osjetio je špagicu, međutim nije se na nju obazirao, ušao je u stan i legao. Imao je dva ključa od stana, svoj i pokojnikov, a pošto je kolega preminuo dan prije, njegov ključ uzela je policija”, opisuje se u optužnici obrana 55-godišnjaka.

Odlikovani branitelj

Optuženi muškarac je branitelji i odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, a već je ranije osuđivan zbog nanošenja teške tjelesne ozljede i prijevare. U zatvoru je bio od 2014. do 2015. godine.

Sumnja se da je uklanjanjem pečata muškarac počinio kazneno djelo protiv javnog reda. U optužnici se traži da se branitelja proglasi krivim i da mu se izrekne uvjetna osuda od pet mjeseci zatvora, uz plaćanje troškova u iznosu od 40 eura.