Osumnjičenom za krvavi zločin u Splitu određen istražni zatvor. Već je izbjegao najtežu kaznu? Odvjetnik: 'To nije teško ubojstvo'

Sudit će mu se za obično ubojstvo, za koje zakon propisuje kaznu od 5 do 20 godina zatvora

Svijeće na mjestu ubojstva mladića u Splitu
FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Tridesetjednogodišnjem A. R., osumnjičenom za ubojstvo 22-godišnjeg mladića u Splitu, sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, javlja Dnevnik Nove TV.

Sudit će mu se za obično ubojstvo, za koje zakon propisuje kaznu od 5 do 20 godina zatvora, jer ni policija ni DORH nisu iz prikupljenih dokaza ovaj slučaj definirali kao teško ubojstvo iz koristoljublja.

Darko Stanić, odvjetnik osumnjičenog, potvrdio je to je novinarima: “Ne radi se o teškom ubojstvu nego o takozvanom običnom ubojstvu. Nema koristoljublja. Inače bi bilo teško ubojstvo, odnosno kvalifikacija teškog ubojstva”.

Izbo ga nožem na ulici

Ubojstvo se dogodilo u noći s petka na subotu. Iz splitske policije u nedjelju su objavili da je dovršeno kriminalističko istraživanje nad uhićenom dvojicom muškaraca, 31-godišnjakom i 37-godišnjakom, koji su se sukobili s ubijenim mladićem.

Policija 31-godišnjaka sumnjiči da je u 00:48 u ulici Mažuranićevo šetalište 1, na pločniku ispred hotela nakon verbalnog i tjelesnog sukoba s 22-godišnjakom otišao u stan po nož. Zatim se vratio do 22-godišnjaka i ubo ga nožem u desnu stranu prsa nanijevši mu ranu od koje je pola sata kasnije mladić preminuo u Kliničkom bolničkom centru Split.

Policija dalje navodi da je 37-godišnjak, koji je sudjelovao s 31-godišnjakom u verbalnom i tjelesnom sukobu na ulici, počinio prekršaj iz članka 6. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te je priveden na Općinski prekršajni sud u Splitu.

Splitom kruži uznemirujuća snimka

Kako smo već pisali, Splitom se u subotu proširila uznemirujuća snimka nastala neposredno nakon ubojstva 22-godišnjaka. Na snimci se vidi kako 31-godišnjak koji je osumnjičen za ubojstvo ostaje stajati s nožem u rukama, dok mladić kojeg je ubo leži na tlu. U pozadini se čuje da netko viče kako treba nazvati hitnu. Napadnuti mladić umro je na putu do bolnice. U KBC-u Split pokušavali su ga reanimirati, no bezuspješno.

Svjedoci su za Slobodnu Dalmaciju ispričali da su dvojica napadača inače braća, navodno ovisnici. Uz dva starija brata (31 i 37) policija je privela i trećeg, ali su ga ubrzo i pustili. Sumnjali su da je i on sudjelovao u sukobu koji je nastao kada su braća od skupine u kojoj je bio i ubijeni tražila novac. “Šetao sam ovdje, vidio lokvu krvi i dva policajca. U čudu sam stao i govorim – što je ovo? A oni govore – brat ti je ubio nekoga”, ispričao je za RTL Danas brat osumnjičenog.

Ubijeni 22-godišnjak je do prije nekoliko godina trenirao i igrao nogomet, a posljednjih je godina zarađivao za život radeći u teretani svog strica na splitskim Mejašima. Prijatelji i poznanici ga hvale kao dobrog mladića koji nije radio nikakve probleme.