Osveta srpskih carinika zbog uhićenja pijanca s kokardom, satima su zadržavali i pretresali hrvatske putnike

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poslalo je prosvjednu notu Srbiji

11.03.2020., Bajakovo - Granicni prijelaz izmedju Hrvatske i Srbije. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

U nedjelju su na graničnom prijelazu Bajakovo, na srpskoj strani granice s Hrvatskom, srpski carinici i krim policajci od 17 do 23 sata držali 25 automobila s hrvatskim tablicama. U njima je bilo između 50 i 60 hrvatskih državljana.

Zbog takvog postupanja i maltretiranja naših sugrađana naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je Srbiji danas uputilo prosvjednu notu.

Jedan hrvatski državljanin na granici je čekao čak šest sati, ostali navode da su čekali dva do tri sata. Nakon prve provjere vozila, uslijedila je dodatna kontrola prije nego su pušteni na hrvatsku stranu.

Osveta zbog zadržanog Srbina

Ovo ponašanje srpske policije je potaknuto time što ranije hrvatska policija nije iz Hrvatske pustila 50-godišnjeg državljana Srbije koji je kao putnik u automobilu na glavi imao kapu s nedopuštenim simbolom kojim se remeti red i mir na javnom mjestu. Uz to je bio i pijan, piše Večernji list.

Prema neslužbenim informacijama, šef smjene na srpskoj granici je hrvatskom veleposlaniku Hidi Biščeviću u 20:30 rekao da je sa strane ostavljeno samo pet vozila s hrvatskim tablicama i to zbog povrata PDV-a. Svjedoci tvrde da je to laž jer je bilo najmanje dvadesetak zadržanih vozila u tom istom trenutku.

U prosvjednoj noti koju je MVEP poslalo Srbiji se, među ostalim, navodi da, nastavno na pritužbe koje su Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske uputili hrvatski državljani, u vezi s postupanjem nadležnih tijela Srbije prema njima prigodom izlaska iz Srbije na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo 14. siječnja 2024., kojom prilikom je više desetaka automobila s hrvatskim državljanima bilo izdvojeno i podvrgnuto višesatnim pregledima i zadržavanju bez očitog razloga, Ministarstvo izražava oštar prosvjed zbog ovakvog neprimjernog postupanja prema hrvatskim državljanima.

Incident se dogodio nešto ranije

Srpski državljan kojemu je zabranjen izlaz iz Hrvatske na graničnom prijelazu se pojavio u nedjelju u 16:40. Tijekom kontrole policije i carine, na glavi je imao kapu sa spornim simbolom.

“Alkotestiranjem mu je u organizmu utvrđena koncentracija alkohola od 1,72 g/kg. Zbog počinjenog prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, 50-godišnjak je uhićen, zabranjen mu je izlazak iz Republike Hrvatske te je smješten u posebnu prostoriju policije do prestanka djelovanja opojnog sredstva”, navode u policiji.

Srpska strana uzvratila je na to bespotrebnim zadržavanjem i maltretiranjem hrvatskih državljana koji su na granici satima čekali prijelaz do Hrvatske.