Telegramu je upravo potvrđeno: Vlada će 2024. HRT-u dati dodatnih 18,3 milijuna eura

'Sljedeća godina posebno je izazovna s obzirom na to da nas očekuju Europsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre', kažu nam iz Ministarstva

Hrvatska televizija dobit će iz državnog proračuna u sljedećoj godini 18,39 milijuna eura, službeno su nam potvrdili iz Ministarstva kulture i medija. To znači da će se se izravnim uplatama iz proračuna prihod HRT-a povećati za više od deset posto u odnosu na planirani prihod javne televizije u sljedećoj godini.

Odgovor Ministarstva dobili smo pet dana nakon što smo im poslali upit i šest dana nakon što je Vlada na sjednici usvojila Aneks Ugovora s HRT-om za razdoblje od 31. siječnja 2023. do 31. prosinca 2027. godine. U usvojenom aneksu, ali ni u Vladinom objašnjenju ne navodi se o kolikom je iznosu riječ nego se tek pojašnjavaju osnove zbog kojih HRT ima pravo tražiti izmjene ugovora.

Bez tog novca bili bi u minusu 16,9 milijuna

U samom ugovoru je navedeno da će u sljedećoj godini prihod HRT-a biti gotovo 174,5 milijuna eura, ali da to nije dovoljno za pokrivanje svih rashoda koji su veći za 16,9 milijuna eura, pa bi HRT trebao poslovati s gubitkom. Većina prihoda HRT-a dolazi od televizijske pretplate, a oni su u sljedećoj godini planirani na 152 milijuna eura.

U objašnjenju za potpisivanje aneksa Vlada navodi i da mjesečnu pristojbu za svaku godinu utvrđuje Nadzorni odbor HRT-a svojom odlukom, uz prethodno odobrenje Vijeća za elektroničke medije, te da je ta pristojba za ovu godinu ostala 10,62 eura i da se nije mijenjala od 2010. godine.

Izračunali su u Vladi i da bi HRT, s obzirom na to da pristojba može biti maksimalno 1,5 posto prosječne plaće, mogao odrediti pristojbu od 16,88 eura, što bi bilo 50 posto više od sadašnje, pa bi godišnje s te osnove ubirao 240 milijuna eura. Iz Ministarstva kulture i medija dodatno objašnjavaju da HRT može predložiti izmjene ugovora zbog nepredviđenih programskih i financijskih događanja, odnosno ako se okolnosti promjene u tolikoj mjeri da utvrđene programske obveze i njihovo financiranje više nisu usklađeni.

Vlada daje novac zbog Olimpijskih igara i Eura

“Sljedeća, 2024. godina posebno je izazovna s obzirom na to da HRT očekuju veliki međunarodni sportski događaji – Europsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre koji iziskuju i značajne troškove zbog kojih će HRT imati manjak resursa za ispunjavanje Zakonom i Ugovorom definirane uloge”, navode iz Ministarstva kulture i medija.

Događaji su to za koje se već godinama zna kada će se i gdje održati i nepredviđene okolnosti HRT-u su mogle biti samo financijskog karaktera, odnosno ako su troškovi praćenja tih sportskih događaja dodatno porasli.

Novac će, dodaju iz Ministarstva kulture, HRT dobivati kvartalno, sukladno zahtjevima i financijskim izvješćima. Što se tiče 2025., 2026 i 2027. godine novac im nije osiguran “već će eventualno buduće financiranje ovisiti o financijskom planu HRT-a i postupku konsolidacije rada i poslovanja te ustanove”. U 2026. godini održava se Svjetsko nogometno prvenstvo u Kanadi, Meksiku i SAD-u.