Nastavlja se borba za plaće Simfonijskog orkestra HRT-a. Francuski šef dirigent: 'Nikada nisam vidio tako lošu situaciju'

Na koncertu u Lisinskom članovi orkestra i zbora te dirigent nosili su žuti bedž. Godinama se bezuspješno bore za adekvatna primanja.

Maestro Pascala Rophé
FOTO: Jasenko Rasol / HRT

U Parizu su plaće u Orchestre de Paris jednake kao u orkestru na Radio Franceu. I vjerujte, glazbenici na Radio Franceu nisu tako nisko vrednovani u usporedbi s ostalim zaposlenicima sličnih kvalifikacija.

Na reverima smokinga i crnih haljina, članovi orkestra i zbora te dirigent nosili su žuti bedž u čijem je trokutu upozorenja jedna nota. Tako je ansambl simfoničara HRT-a prošlog četvrtka još jednom pokušao upozoriti da se godinama bezuspješno nastoji izboriti za adekvatna primanja na Hrvatskoj radioteleviziji. Solidarno su kamermani iste televizije zumirali na jarko žute znakove, a režiser puštao te kadrove u televizijskom prijenosu iz Lisinskog.

No, to što ih istodobno podržavaju kolege iz iste kuće i ugledne svjetske organizacije poput Međunarodne federacije glazbenika koji su nedavno uputili pisma premijeru, ministrici kulture i ravnateljstvu HRT-a, simfoničarima vjerojatno neće biti dovoljno da uvjere vrh javne televizije na povećanje plaća.

A one su nepravedne i u potpunom raskoraku s njihovom stručnom spremom i visokom vještinama koje taj posao zahtijeva. Već godinama su primanja članova orkestra u razini novinara početnika.

Podrška maestra

Za šefa dirigenta HRT-ovih simfoničara, cijenjenog francuskog maestra Pascala Rophéa, taj je odnos više nego tužan. Maestro dolazi iz Francuske, zemlje koja se ponosi vlastitom kulturom i čiji se građani ne boje neposluha, i u potpunosti podržava glazbenike s kojima surađuje.

“Ovi sjajni glazbenici rade fantastičan posao unatoč vrlo teškim uvjetima. Moj je posao podržati ih i boriti se uz njih kako bismo mogli dijeliti glazbu u ‘normalnim’ uvjetima”, u razgovoru za Telegram iz Japana kaže Rophé, koji slovi kao jedan od najtraženijih europskih dirigenta.

“Puno putujem i nikada nisam vidio tako lošu situaciju. U Parizu su, primjerice, plaće u Orchestre de Paris jednake kao u orkestru na Radio Franceu. I vjerujte, glazbenici na Radio Franceu nisu tako nisko vrednovani u usporedbi s ostalim zaposlenicima sličnih kvalifikacija.”

Teška budućnost orkestra

Šef dirigent HRT-ovih simfoničara veli da mu je sve teže zamisliti budućnost orkestra. “Razumljivo je da, ako smo toliko manje plaćeni od bilo kojeg drugog ekvivalentnog orkestra oko nas (pri tom mislim na Zagrebačku filharmoniju ili orkestar Radiotelevizije Slovenije), više nećemo moći zapošljavati nove glazbenike i teško ćemo zadržavati one najbolje u našem timu. Na našim posljednjim audicijama imali smo sve manje kandidata.”

Francuski maestro pita se postoji li ambicija u HRT-u i u Vladi da iskoriste orkestar za širenje hrvatske kulture i umjetničke tradicije u zemlji i izvan granica.

“Orkestar je fantastičan alat za nacionalni i međunarodni prestiž, koji bi politika mogla puno bolje koristiti. Zar nije krasna politička misija boriti se za nešto veće i više od tjeranja ljudi u šoping centre i gledanje realityja”, pita se Rophé.

HRT: ‘Zakinuti su od devedesetih’

Na naš je upit odgovorio i HRT: “Ravnateljstvo HRT-a je potpuno svjesno malih plaća i lošeg socijalnog statusa naših cijenjenih glazbenika. Međutim, i svi ostali djelatnici HRT-a imaju znatno manje plaće od državnog prosjeka pa je rješavanje pitanja plaća samo jedne grupe zaposlenika ključni problem za Ravnateljstvo.”

No, najavljuju pregovore. “Činjenica je da su glazbenici kao visoko obrazovani djelatnici strukturno zakinuti u važećoj sistematizaciji radnih mjesta, a ta nepravda traje još od 1990-ih godina. Upravo stoga Ravnateljstvo smatra da je takav status nužno ispraviti te se razmatra mogućnost izmjene postojeće sistematizacije i usklađivanje koeficijenata”, odgovaraju nam iz HRT-ova odjela komunikacija.

Prosječna plaća u zemlji, prema zadnjim podacima, iznosi 1208 eura.

Vlada već dala milijune

Vlada je krajem prošle godine odlučila da će u ovoj godini iz državnog proračuna HRT-u dati 18,39 milijuna eura. Izravno se iz državne blagajne prihod HRT-a povećava za više od deset posto u odnosu na planirani prihod javne televizije u tekućoj godini.

U aneksu ugovora HRT-a i Vlade definirano je kako će “novac biti potrošen za javna izvođenja i snimanje glazbenih sadržaja osobito s područja simfonijske, zborske, narodne, jazz i zabavne glazbe, te organiziranje priredbi i koncerata, posebice nacionalne glazbene baštine i suvremenih djela hrvatskih skladatelja i umjetnika izvođača”.

No, kako je Telegram već ranije pisao, izdašna svota iz proračuna daje se zapravo zbog Olimpijskih igara i Eura. “Sljedeća, 2024. godina posebno je izazovna s obzirom na to da HRT očekuju veliki međunarodni sportski događaji – Europsko nogometno prvenstvo i Olimpijske igre, koji iziskuju i značajne troškove zbog kojih će HRT imati manjak resursa za ispunjavanje Zakonom i Ugovorom definirane uloge”, naveli su tada iz Ministarstva kulture i medija.