Otkriven uzrok pomora slonova u zimbabveškom nacionalnom parku. Znanstvenici strahuju da će se ponoviti

Zaštitnici strahuju da će ih uginuti još više jer se isušuju pojila

Kenya Wildlife Services (KWS) Ranger, Josphat Wangigi (C) gives directions at the Amboseli National Park on November 29, 2022 to members of his team as they process the scene, including retereiving the ivory tusks, where the carcass of a young elephant was discovered in an open dry savannah by a local game scout weeks after it succumbed to the effects of a ravaging drought. In southern Kenya's famed Amboseli National Park, flanked by the majestic Mount Kilimanjaro, the signs of the drought are everywhere.
The earth is dry and cracked, animal bones lie along the trails and emaciated trees with yellowing leaves bear witness to the impact of the worst drought in 40 years.
Its latest victim was just seven years old -- far shy of the species' usual life expectancy of six decades. (Photo by Tony KARUMBA / AFP)
FOTO: AFP

Deseci slonova uginuli su od žeđi u zimbabveškom popularnom nacionalnom parku Hwangeu, a zaštitnici strahuju da će ih uginuti još više jer suša, uzrokovana klimatskim promjenama i globalnom vremenskim obrascem isušuje pojila.

Sezonski El Nino, koji uzrokuje toplije i suše vrijeme tijekom cijele godine, pogoršan je klimatskim slomom, kažu znanstvenici, što je razlog za zabrinutost na aktualnim raspravama COP28 o klimatskim mjerama u Dubaiju.

Kroz Hwange ne prolazi veća rijeka i životinje ovise o bušotinama na solarnu energiju, rekao je dužnosnik Uprave za parkove i divlje životinje Zimbabvea (Zimparks).

Piju umjetnu vodu

“Oslanjamo se na umjetnu vodu jer nam se površinska voda smanjila. Budući da slonovi ovise o vodi, više ih je uginulo”, rekla je za Reuters glavna ekologinja Zimparksa u Nacionalnom parku Hwange Daphine Madhlamoto.

U Hwangeu živi 45.000 slonova, a odrastao slon treba 200 litara vode dnevno. Ali kako je izvora vode sve manje, crpke na solarni pogon u 104 bušotine ili bunara ne mogu izvući dovoljno vode.

Reuters je vidio desetke uginulih slonova u blizini pojilišta, a dužnosnici parka rekli su da su drugi slonovi uginuli u grmlju ostajući plijen lavovima i lešinarima. “Park je svjedok utjecaja klimatskih promjena. Dobivamo manje kiše”, rekla je Madhlamoto.

Imaju 100.000 slonova

Kišna sezona u Zimbabveu traje od studenog do ožujka, ali ove godine jedva da je bilo kiše. Očekuje se da će se suša nastaviti u 2024., prema zimbabveškoj meteorološkoj službi. Zimparks navodi da su životinje prisiljene hodati na velike udaljenosti u potrazi za vodom i hranom, a nekoliko krda slonova prešlo je u susjednu Bocvanu.

Skupine za zaštitu prirode pokušavaju slonove opskrbiti dodatnom količinom vode uklanjanjem mulja iz pojilišta i pumpanjem više vode kroz solarne bunare kako bi pomogle u suočavanju s krizom.

Zimbabve ima populaciju od gotovo 100.000 slonova, ali ima kapacitet samo za nešto više od polovice njih, što znači da su nacionalni parkovi pretrpani, navodi zimbabveška uprava za parkove i divlje životinje.