Otkriveno skladište oružja Hamasa u Europi, javljaju njemački mediji

Oružje je nađeno u u jednom podzemnom skladištu na jugu Bugarske

A picture taken during a media tour organised by the Israeli military shows a soldier securing a position at the Nir Oz kibbutz, one of the Israeli communities near the Gaza Strip attacked on October 7 by the Palestinian militant group Hamas, on October 30, 2023. Thousands of civilians, both Palestinians and Israelis, have died since October 7, 2023, after Palestinian Hamas militants based in the Gaza Strip entered southern Israel in an unprecedented attack triggering a war declared by Israel on Hamas with retaliatory bombings on Gaza. (Photo by YURI CORTEZ / AFP)
FOTO: AFP

Tijekom istrage vezane uz članove Hamasa uhićene u prosincu u Njemačkoj i Nizozemskoj, istražitelji su otkrili skladište oružja koje je trebalo biti upotrijebljeno za napade na židovske objekte u Njemačkoj, javljaju njemački mediji u srijedu.

“Na jugu Bugarske je u jednom podzemnom skladištu pronađeno oružje i streljivo koje je trebalo poslužiti za napade Hamasa na židovske ciljeve u Njemačkoj, posebice u Berlinu”, javlja Spiegel Online pozivajući se na izvore u Njemačkoj službi za borbu protiv kriminala (BKA). Prema istim navodima pronađeno oružje je u međuvremenu djelomično neupotrebljivo zbog hrđe.

Skladišta vjerojatno imali i u Poljskoj

Do saznanja o skladištu oružja se došlo analizom mobitela jednog od četvorice Palestinaca uhićenih u prosincu u Berlinu i Nizozemskoj pod sumnjom da su po nalogu Hamasa u Europi pripremali skladišta oružja koje bi trebalo poslužiti za terorističke napade.

Kako nadalje sumnja Glavno državno odvjetništvo, uhićeni su vjerojatno i u Poljskoj pripremili slična podzemna skladišta. Kod trojice od njih su prilikom jedne kontrole na njemačko-poljskoj granici u automobilu pronađene lopate. Njemački i europski organi gonjenja su informacije o članovima militantnog krila Hamasa dobili od izraelskih tajnih službi.

Njemačke vlasti su u siječnju objavile da je nalog za pripremu skladišta oružja po Europi dao sam Kalil al Karaz, zamjenik zapovjednika militantnog krila Hamasa koji je u međuvremenu ubijen u jednom izraelskom napadu.