U tri europske zemlje uhićeni teroristi Hamasa. Pripremali su napade na židovske objekte

'Hamas pokušava proširiti svoje operativne sposobnosti u svijetu, posebno u Europi', kažu danske vlasti

FOTO: AFP

Policija je u Berlinu i Roterdamu uhitila četvoricu pripadnika terorističke organizacije Hamas zbog pripremanja napada na židovske objekte u Europi, priopćilo je u četvrtak Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu.

”Uhićeni su pod sumnjom da pripadaju terorističkoj organizaciji te za nabavku oružja koje je trebalo poslužiti za napade na židovske objekte u Europi”, priopćilo je Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu koje je nadležno za slučajeve ugroze ustavnog poretka Njemačke.

Savezno državno odvjetništvo je priopćilo kako su u Berlinu uhićeni Abedelhamid Al A. i Ibrahim El R., rodom iz Libanona, te egipatski državljanin Mohamed B. Nizozemski državljanin Nazih R., koji također pripada ovoj grupi, uhićen je u Rotterdamu.

Iz tajnog skladišta trebali prebaciti oružje

Njih četvorica su trebala iz tajnog skladišta, koje je Hamas već prije pripremio na europskom tlu, oružje prebaciti u Berlin, odakle bi bili poduzeti napadi na židovske objekte u Berlinu i Europi.

I danske vlasti su u četvrtak uhitile nekoliko osoba povezanih s terorističkom organizacijom Hamas.

”Istraga je pokazala da je mreža osoba pripremala teroristički napad”, rekao je direktor danske obavještajne službe PET Fleming Drejer.

Danska razotkrila ‘Hamas u Europi’

Izraelska tajna služba Mosad je izvijestila kako su danske službe razotkrile „Hamasovu infrastrukturu na europskom tlu“, javio je ured izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Savezno državno odvjetništvo u Karlsruheu navodi kako je Hamas teroristička organizacija koja teži uništenju Izraela i uspostavi vjerske države između Jordana i Sredozemlja.

“Ova skupina odbacuje svaku sekularnu državnost kao bezbožničku i priznaje šariju kao jedini legitimni temelj državnosti”, stoji u priopćenju.

Spriječen napad na civile

Od terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. listopada, vlasti u Njemačkoj upozoravaju i na mogućnost terorističkih napada u Njemačkoj. Od eskalacije sukoba u Pojasu Gaze snažno je porastao broj napada na objekte židovske zajednice u Njemačkoj. Izrael je u četvrtak ustvrdio da su “teroristi” koji su uhićeni u Danskoj zbog pripreme terorističkih napada povezani s Hamasom, objavio je ured premijera.

“Danske sigurnosne službe i policija uhitili su sedam terorista koji su djelovali za Hamas, spriječivši tako atentat čiji je cilj bio ubiti nedužne civile na europskom tlu”, kaže se u priopćenju. Danske vlasti objavile su samo da su tri osobe uhićene u četvrtak u njihovoj zemlji i jedna u Nizozemskoj zbog planiranja terorističkog napada. Meta napada nije poznata.

“Posljednjih godina, a posebno nakon napada 7. listopada, Hamas pokušava proširiti svoje operativne sposobnosti u svijetu, posebno u Europi, kako bi postigao svoj cilj da napadne Izraelce, Židove i zapadne ciljeve, pod bilo koju cijenu”, nastavlja se u priopćenju.