Ovo je glavni grad Indije danas. Bori se s užasnim zagađanjem zraka, stanje je dodatno pogoršao hinduistički festival

Kvaliteta zraka u Delhiju je štetna za zdravlje, a stanje je još gore nakon velikog hinduističkog festivala

A pedestrian walks along the roadside amid heavy smoggy conditions in New Delhi on November 13, 2023. Delhi regularly ranks among the most polluted major cities on the planet, with a melange of factory and vehicle emissions exacerbated by seasonal agricultural fires. (Photo by Money SHARMA / AFP)
FOTO: AFP

Stanovnici glavnoga grada Indije, Delhija, probudili su se u ponedjeljak u magli prepunoj smoga i dima. Naime, kvaliteta zraka znatno je pala nakon proslave Diwalija, hinduističkog festivala koji se slavi oko tjedan dana, ovisno o kalendaru.

Delhi se tjednima bori s otrovnim zrakom, a vlada je najavila rane zimske praznike za škole u nastojanju da zaštiti djecu. Međutim, nije za sve kriv festival.

Jedan od najvećih gradova svijeta bori se s visokom razinom onečišćenja tijekom cijele godine, a za to je kriva prašina i emisije štetnih plinova iz vozila. Problem se također pogoršava u zimsko doba jer poljoprivrednici u susjednim saveznim država masovno spaljuju strništa.

Zrak opasan za zdravlje

Također, zagađen zrak koji je nastao npr. od bacanja petardi tijekom Diwalija, u nižim slojevima atmosfere zadržavaju slabi vjetrovi i to otežava disanje.

Prema podacima indijske aplikacije Sameer, koja svakih sat vremena ažurira indeks kvalitete zraka prema službenim podacima, kvaliteta zraka je porazna. Naime, indeks kvalitete zraka je na desecima postaja diljem Delhija iznad 200, a na desecima je iznad 300.

Inače, brojke od 200 do 301 okarakterizirane su kao “loše”. Brojke od 301 do 500 okarakterizirane su kao “vrlo loše” s obzirom na to da bi svi mogli razviti ozbiljne zdravstvene probleme.

Politička problematika

Dugotrajna izloženost visokim razinama onečišćenja može uzrokovati nelagodu i poteškoće s disanjem kod ljudi. Indijski Vrhovni sud zabranio je korištenje petardi tijekom Diwalija, dopuštajući samo pojedine sa smanjenim emisijama.

Vlada u Delhiju također je zabranila petarde tijekom Diwalija posljednjih nekoliko godina, ali se zakon baš i ne provodi. Zabrana vatrometa također je izazvala i političke rasprave, a neki tvrde da se na taj način ciljaju konkretno hinduistički festivali.

Ministar okoliša Delhija Gopal Rai ustvrdio da su čelnici hinduističke nacionalističke stranke Bharatiya Janata (BJP), koja je na vlasti u zemlji, ali je u opoziciji u Delhiju, poticali ljude da pale petarde. Iz BJP-a nema odgovora, piše BBC.