Stanovnici New Delhija guše se u smogu. Škole su već zatvorene, sad uvode i vožnju po principu par-nepar

Tri dana zaredom kvaliteta zraka u glavnom gradu Indije je u katastrofalno lošoj kategoriji

Commuters make their way along a road amid heavy smoggy conditions in Amritsar on November 6, 2023. (Photo by Narinder NANU / AFP)
FOTO: AFP

Indijski grad New Delhi ograničit će upotrebu vozila u tjednu od 13. do 20. studenog kako bi se smanjilo onečišćenje zraka, rekao je u ponedjeljak ministar zaštite okoliša lokalne vlade, budući da je kvaliteta zraka u teškoj kategoriji unatoč naporima za poboljšanje stanja. Prema pravilu, vozilima s neparnim brojevima na registarskim pločicama bilo bi dopušteno da voze na neparne datume, a ona s parnim na parne datume.

New Delhi se često svrstava među najzagađenije gradove na svijetu svake godine uoči početka zime u studenom, kada blagi vjetrovi i niske temperature zadržavaju zagađivače emitirane iz mnogih izvora.

Katastrofalni rezultati kvalitete zraka

Kvaliteta zraka bila je jako loša treći uzastopni dan u gradu u ponedjeljak, prema federalnom tijelu za kontrolu onečišćenja, prisilivši gradsku vlast da produži zatvaranje osnovnih škola do 10. studenog.

“Postoji mogućnost da će onečišćenje zraka porasti nakon Diwalija”, rekao je Gopal Rai, ministar okoliša Delhija, misleći na hinduistički festival 12. studenoga tijekom kojeg se bacaju petarde, koje su zabranjene, čime se još pogoršava onečišćenje zraka.