Ovo je snimka jezive zrakoplovne nesreće, najgore u Nepalu u 30 godina. Sada je konačno otkriven uzrok, i nevjerojatan je

Poginule su 72 osobe, među kojima i dvije bebe

FOTO: Twitter

Krivci za zrakoplovnu nesreću u Nepalu, u kojoj su početkom godine poginule 72 osobe, uključujući dvije bebe, najvjerojatnije su piloti koji su greškom isključili motore, navodi se u izvješću istražitelja koje je imenovala vlada. To je uzrokovalo gubitak potiska što je dovelo do “aerodinamičkog zastoja”, prenosi BBC.

“Nakon nenamjernog zakretanja propelera oba motora, letačka posada nije uspjela identificirati problem i poduzeti korektivne radnje unatoč upozorenjima sustava za alarmiranje”, stoji u izvješću.

Srušili se samo kilometar od aerodroma

Zrakoplov Yeti Airlinesa letio je 15. siječnja iz glavnog grada Kathmandua za turističko mjesto Pokhara kada se dogodila najsmrtonosnija zrakoplovna nesreća u toj zemlji u posljednjih 30 godina.

Avion u privatnom vlasništvu srušio se u klancu rijeke Seti samo kilometar i pol od zračne luke. Stotine nepalskih vojnika sudjelovale su u akciji spašavanja i izvlačenja ljudi iz olupine aviona.

Izvješće također navodi nedostatak odgovarajuće tehničke obuke, veliko radno opterećenje i stres te nepoštivanje standardnih operativnih postupaka kao faktore koji su doprinijeli nesreći.

Letjelica je bila ispravna u trenutku pada

Dodaje se i da je letjelica bila propisno održavana, da nije imala poznatih nedostataka i da je posada u kokpitu bila kvalificirana u skladu s pravilima i propisima Nepalske uprave za civilno zrakoplovstvo.

U istragu je bilo uključeno više od desetak istražitelja iz SAD-a, Kanade, Francuske i Singapura.

Zrakoplovne nesreće nisu neuobičajene u Nepalu, često zbog udaljenih pista i naglih vremenskih promjena koje mogu uzrokovati opasne uvjete. Prošlog svibnja let 197 Tara Aira, u vlasništvu Yeti Airlinesa, zabio se u planinu, usmrtivši 22 putnika i članova posade.