Tip je uspio iz Europe odletjeti u SAD bez putovnice, vize i karte. Da stvar bude bolja, tvrdi da nema pojma kako mu je to uspjelo

Cijeli slučaj istražuje i FBI

FOTO: AFP

Rusko-izraelski dvojni državljanin Sergej Vladimirovič Očigava našao se u središtu istrage nakon što je odletio iz Europe na zapadnu obalu SAD-a bez karte, putovnice, vize ili bilo kakve evidencije da je bio na letu. Povrh svega, tvrdi da nema pojma kako je to uspio.

Muškarac je poletio iz Kopenhagena letom Scandinavian Airlinesa i sletio u međunarodnu zračnu luku Los Angeles 4. studenoga bez ikakve identifikacije ili ukrcajne propusnice, stoji u sudskim dokumentima. Uslijedio je još jedan obrat – carinici i granična policija u Kaliforniji otkrili su da Očigava nije naveden u putničkom manifestu za let iz Danske, niti bilo kojeg drugog leta u SAD.

Pokušao maznuti čokoladu

U izvješću o neobičnom incidentu navodi se da je većina posade primijetila Očigavu kako “luta po zrakoplovu” i “neprestano mijenja sjedalo”. Muškarac je privlačio pozornost i time što je tijekom svakog izdavanja obroka tražio dodatnu porciju, a u jednom trenutku je “pokušao pojesti čokoladu koja je pripadala članovima kabinskog osoblja”.

Posada nije vidjela njegovu ukrcajnu kartu, a primijetili su da je mjesto na koje je sjeo tijekom ukrcaja ostalo prazno, te da je trebalo ostati slobodno tijekom leta. “Neki članovi posade proveli su brojanje putnika za njima dodijeljene dijelove zrakoplova, ali samo kako bi bili sigurni da je zrakoplov uravnotežen za polijetanje i slijetanje. Nisu zbrajali broj putnika”, navodi se u izvješću.

Slučaj istražuje i FBI

Cijelu priču istražuje i FBI, a agentica Caroline Walling, koja je pisala optužnicu protiv slijepog putnika, potvrdila je da Očigava opružen za skrivanje u zrakoplovu. Fox News doznaje da se muškarac trenutno nalazi u pritvoru.

Agentica Walling kaže da joj je Očigava rekao da “nije spavao tri dana” i da “ne razumije što se događa”. Izjavio je da je možda i imao kartu za let do SAD-a, ali da u to nije siguran. Rekao je i da se ne sjeća kako je uopće ušao u avion u Kopenhagenu, niti je li prošao sigurnosne provjere u zračnoj luci u Danskoj.

Dopustio pregled mobitela

Prema sudskim spisima, Očigava je tijekom ispitivanja agentima dozvolio da mu pregledaju mobitel, a najnovija fotografija u galeriji bila je snimka ekrana koji prikazuju informacije o letovima za destinacije diljem svijeta, među kojima su letovi za Amsterdam, München, London, Malagu, Lisabon i druge.

Glasnogovornik kopenhaške zračne luke potvrdio je za The Independent da je na letu bio muškarac iako nije imao kartu niti putovnicu. “Na našem nadzoru vidimo da je ušao bez valjane karte. Zračna luka Kopenhagen dostavila je foto i video materijal vlastima koje dalje istražuju slučaj. Stvar shvaćamo vrlo ozbiljno, a slučaj će biti uključen u proces pooštravanja naših smjernica za poboljšanje sigurnosti”, kaže glasnogovornik.

Glasnogovornik Scandinavian Airlinesa je također potvrdio incident, no samo je kratko rekao da “stvar rješavaju nadležne vlasti u SAD-u i Danskoj”.