Ovo je Željko, osoba s invaliditetom. Obitelj od države dobiva novac da brine o njemu, a on spava na ulici

Rođaci Željka V. i gradonačelnik Belog Manastira godinama prijavljuju nadležnim institucijama da on živi u nehumanim uvjetima, no nitko ne reagira

Posljednjih tjedana Hrvatsku je potresao slučaj Željka V., 43-godišnje osobe s invaliditetom iz Belog Manastira, čije su fotografije kako spava na ulici, pokriven tek tankom jaknom ili kartonskom kutijom, kružile društvenim mrežama.

Ovaj slučaj, pokazala je Telegramova istraga, pritom jasno ocrtava kaos hrvatskog sustava socijalne skrbi. Kako doznajemo, obitelj 43-godišnjeg Željka od države uredno prima novac da o njemu skrbi, no to evidentno ne čine.

Rođaci uporno prijavljuju

Osobe iz bliskog obiteljskog kruga za Telegram tvrde kako su u više navrata nadležnim institucijama prijavljivali da Željkovi majka i očuh, iako su mu zakonski skrbnici i za to su plaćeni, o njemu uopće ne brinu. No nitko na njihove prijave nije reagirao. Rođaci tvrde i kako ga uža obitelj tjera da prosi na cesti i donosi im novac.

Navodi o naknadi i službeno su nam potvrđeni. “Željko V. i njegova obitelj dugogodišnji su korisnici područnog ureda Beli Manastir i ostvaruju sve novčane naknade, za koje ispunjavaju zakonom propisane uvjete”, kazali su nam iz Središnje službe Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Koliki iznos obitelj svaki mjesec prima za skrb o Željku nismo uspjeli službeno potvrditi, no rođaci kažu da se radi o cifri od oko 460 eura. Pitanje koje se nameće u čitavom slučaju jest kako je moguće da njegovi skrbnici sve ovo vrijeme dobivaju novac za njega, istovremeno ga tjerajući da prosi, a nadležne institucije, koje su više puta obaviještene o svemu, ne reagiraju.

Privatna arhiva

‘Rekli su nam da umišljamo’

Priča o Željku došla je u fokus sredinom listopada, kada su intenzivno počele kolati fotografije snimljene dok je spavao na ulicama Belog Manastira. “Zbog obitelji koja ga iskorištava, on bježi od kuće i spava vani”, tvrdi jedna od Telegramovih sugovornica upućena u obiteljsku situaciju.

Njene riječi potvrdila je i druga osoba koja je imala priliku nakratko dijeliti životni prostor sa Željkom. Obje kažu kako se obitelj, citiramo, “monstruozno ponaša prema njemu i da ga zlostavljaju”. Navodno zlostavljanje detaljno su opisali no, s obzirom na to da unatoč pokušajima nismo uspjeli dobiti drugu stranu, mučne pojedinosti nećemo prenositi.

Naše sugovornice tvrde i da su se zbog Željkovog slučaja obraćali Područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad Beli Manastir, no opisuju kako su umjesto odgovora dobili ignoriranje. “Javljali smo im se u nekoliko navrata, skretali im pozornost na Željkovu situaciju, pa su nam rekli da smo sve umislili, iako je i Grad Beli Manastir upozoravao na njegov slučaj”, govori naša sugovornica.

Privatna arhiva

U sve se uključila i policija

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob potvrđuje njene riječi, te za Telegram kaže da se u više navrata obraćao Područnom uredu za socijalni rad u čemu se aktivno uključivala i Policijska postaja Beli Manastir. Iz policije pak kratko kažu kako su postupali u Željkovom slučaju i da su o svemu obavijestili Područni ured, te dodaju da će provesti kriminalističko istraživanje.

U razgovoru za Telegram gradonačelnik Rob kazao je da je Područnom uredu zahtjeve za postupanje u slučaju njegovog sugrađanina slao 4. lipnja 2020., 7. rujna 2021., 14. veljače 2022., 30. rujna iste godine, te posljednji put 16. listopada ove godine, pritom dostavivši i Željkovu fotografiju snimljenu dok leži na benzinskoj crpki. Tvrdi da mu je Područni ured povratno odgovarao, te da je njihove odgovore zaprimio u srpnju 2020., prosincu 2021., te 18. listopada 2023.

Grad upozoravao Područni ured

“Centar za socijalnu skrb 2021. obavijestio je Grad Beli Manastir da je pokrenut postupak smještaja građanina u ustanovu socijalne skrbi, ali da je to zbog preopterećenosti smještajnih kapaciteta i dugotrajnih lista čekanja nemoguće odmah realizirati. Tvrdili su da na tome kontinuirano rade. Nakon posljednjeg dopisa Grada Belog Manastira u listopadu 2023., obavijestili su nas da će isti građanin biti upućen na liječenje i nakon toga u ustanovu socijalne skrbi”, kaže Rob.

Privatna arhiva

Ističe kako je, jednako kao i drugi građani, viđao Željka na ulicama grada i osobno s njim razgovarao koliko je to bilo moguće s obzirom na njegovo duševno zdravlje.

‘Nije bilo prijava o nasilju’

S upitom o Željkovom slučaju, obratili smo se područnom uredu Hrvatskog zavoda za socijalni rad u Belom Manastiru. Odgovorili su nam kako područni uredi Hrvatskog zavoda za socijalni rad nisu ovlašteni za komunikaciju s medijima te su nas uputili Središnjoj službi.

Iz Središnje službe kažu da je Hrvatski zavod za socijalni rad, Županijska služba Osječko-baranjske županije zaprimila saznanja o Željku 18. i 19. listopada, a o njegovoj situaciji obavijestio ih je Grad Beli Manastir te jedan građanin. Ističu i kako Županijska služba Osječko-baranjske županije nije zaprimila “prijave o nasilju na štetu korisnika”.

Smjestit će ga u ustanovu

Na pitanje koje su konkretne poteze napravili kako bi se riješila Željkova situacija, iz Središnje službe su odgovorili da je ocijenjeno kako bi za 43-godišnjaka bilo najbolje da je smješten u adekvatnu ustanovu socijalne skrbi. Tvrde da su razgovarali sa Željkom i njegovom obitelji te da je pribavljena njegova suglasnost da ga se smjesti u ustanovu.

Iz Središnje službe ističu da poduzimaju sve radnje kako bi pronašli adekvatan smještaj za Željka, kako bi mu se na taj način dugoročno osigurala primjerena skrb. Inače, nakon što su se društvenim mrežama proširile njegove fotografije, Željko je 20. listopada a odvezen u bolnicu u Popovaču, no kako doznajemo, u međuvremenu se vratio kući.

O ovom slučaju poslali smo upit i resornom Ministarstvu rada, mirovinskog sustava i socijalne politike. Iz njega odgovaraju kako su o konkretnom slučaju kontaktirali Hrvatski zavod za socijalni rad radi prikupljanja informacija te zatražili očitovanje Područnog ureda Beli Manastir.