Ovo sada sve više djeluje kao propast Schengena: Slovenija produžuje kontrole na granicama za još šest mjeseci

Slovenci kažu da je mjera kontrole na granici uspostavljena radi sigurnosti

21.10.2023., Zakanje -  Slovenija je ponovno uvela kontrole na granici s Hrvatskom. Granicna policija na prijelazu Jurovski Brod - Metlika kontrolira putnike i za sada se ne stvaraju guzve na granici. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
FOTO: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Slovenska vlada je na sjednici u četvrtak produljila privremeni nadzor na granicama s Hrvatskom i Mađarskom za 20 dana, do 21. prosinca, a ministarstvu vanjskih poslova naložila je da obavijesti EK i države članice EU-a da planira produžiti privremeni nadzor za još pola godine, s početkom od 22. prosinca i trajanjem sve do idućeg ljeta.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar naredio je Ministarstvu vanjskih i europskih poslova da o namjeri uvođenja kontrole na još šest mjeseci izvijesti države članice Europske unije i Europsku komisiju.

Produljenje na drugoj pravnoj osnovi

Istaknuo je da je opasnost od terorizma u Europskoj uniji velika i dodao da ni na Bliskom istoku nije blizu svog kraja. “Terorizam je prijetnja koja je vrlo prikrivena. Ne znamo kada može izbiti, stoga moramo biti oprezni”, rekao je.

To produljenje, najdulje dosad, planiraju uvesti iz drugačijih razloga nego prethodna produljenja, objasnio je ministar. Naime, sadašnju sadašnju graničnu kontrolu do dva mjeseca Slovenija je uvela u skladu s člankom 28. Schengenskog zakonika, a ovu dulju u trajanju od šest mjeseci planiraju uvesti prema člancima 25. i 27. Schengenskog zakonika.

Evidentirano više od 50 kaznenih djela

Članak 25., na koji se slovenska vlada poziva, govori da ”ponovno uvođenje nadzora unutarnjih granica može iznimno biti potrebno u slučaju ozbiljne prijetnje javnom poretku ili unutarnjoj sigurnosti na razini područja bez nadzora unutarnjih granica ili na nacionalnoj razini, posebice nakon terorističkih napada ili prijetnji ili zbog prijetnji od strane organiziranog kriminala”.

U drugom članku Zakonika koji je Poklukar spomenuo stoji da ”u skladu sa sudskom praksom Suda Europske unije, odstupanje od temeljnog načela slobodnog kretanja osoba mora biti strogo protumačeno, a načelo javnog poretka pretpostavlja postojanje istinske, prisutne i dovoljno snažne prijetnje koja zahvaća jedan od temeljnih interesa društva”.

Ministar vanjskih poslova otkrio je da su, otkad su uvedene kontrole na granici s Hrvatskom i Mađarskom, evidentirana 52 kaznena djela na graničnoj kontroli i ”nemali broj ‘schengenskih pogodaka’ u kojima se evidentira u schengenskom informacijskom sustavu osobe koje su već počinile kaznena djela u Europskoj uniji, potencijalna kaznena djela, gdje im se postupa jer im je zabranjen ulazak u Europsku uniju”.