Ovo totalno nema veze s izborima. HDZ-ov šef Hrvatskih cesta najavljuje 20 grandioznih projekata

Planira se potrošiti milijardu eura

15.09.2023., Rijeka - Potpredsjednik Vlade i ministar mora,prometa i infrastrukture Oleg Butkovic, gradonacelnik Marko Filipovic, predsjednik uprave Hrvatske ceste Josip Skoric obilaze radove na gradilistu drzavne ceste DC403. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Hrvatske ceste u 2024. počet će graditi prometnice u vrijednosti većoj od milijardu eura, potvrdio je Jutarnjem listu Josip Škorić (HDZ), predsjednik Uprave te tvrtke. Prema njegovim riječima, riječ je o 20 velikih cestovnih projekata, od kojih je 17 strateških, piše dnevnik u broju od ponedjeljka.

Hrvatski sabor prošlog je tjedna usvojio Financijski plan Hrvatskih cesta za sljedeću godinu s projekcijama za 2025. i 2026. godinu, čime je odobren taj ambiciozni plan gradnje novih prometnica.

Početkom sljedeće godine očekuje se da Vlada usvoji Program građenja i održavanja javnih cesta u sljedećem četverogodišnjem razdoblju. Time će se stvoriti formalni okvir za pronalaženje financijskih sredstava za realizaciju tih projekata. “Niti jedan projekt ne počinjemo bez prethodno odobrenih sredstava”, tvrdi Škorić.

Veliki projekti

Među velikim projektima čija će gradnja početi u 2024. među ostalim su brza cesta Požega-Staro Petrovo Selo, kojom će Požega biti spojena na autocestu, spojna cesta čvor Vučevica na A1 – čvor na D8, u sklopu čega je gradnja tunela Kozjak, obilaznice Orebića i Vukovara, cesta Ravča-Drvenik, Marija Bistrica-Zlatar Bistrica.

Počet će i gradnja ceste od Nove Varoši do Okučana kojom će se novosagrađeni most Gradiška preko Save spojiti s autocestom. Sljedeće godine će početi i gradnja preostalog dijela ceste čvor Sisak-Sisak kojom će se autocesta Zagreb-Sisak spojiti s gradom Siskom te se nastavlja gradnja Srijemske transverzale koja će Ilok spojiti s autocestom Bregana-Lipovac. Počet će i gradnja dionice splitske obilaznice od Omiša do Dugog Rata te brze ceste Nuštar-Vukovar.

U 2024. bi pak mogao u promet biti pušten jedan veliki projekt – novi most preko rijeke Save kod Gradiške zajedno sa spojnom cestom do Novog Varoša. No, to ovisi o gradnji novoga graničnog prijelaza koji je u nadležnosti Ministarstva financija. Škorić odbacuje povezivanje tih projekata s izborima, piše Jutarnji list.