Ozbiljni problemi u svemiru. Američka letjelica Peregrine možda neće stići do Mjeseca: 'Uočili smo anomaliju'

Iz Astrobotica kažu da inženjeri rade na rješavanju problema

FOTO: AFP

Letjelica privatne američke tvrtke lansirana u ponedjeljak prema Mjesecu na raketi Vulcan naišla je na tehničke probleme, javlja BBC.

Tvrtka Astrobotic, koja stoji iza projekta, kaže da se svemirska letjelica Peregrine suočila s “anomalijom” zbog koje nije mogla usmjeriti svoje solarne panele prema Suncu. Bez mogućnosti punjenja baterija, misija se neće moći nastaviti, pojasnili su.

Iz Astrobotica kažu da inženjeri rade na rješavanju problema i da će objaviti detalje kada bude bilo dostupno više informacija.

Prvo privatno slijetanje na Mjesec

Letjelica je lansirana iz Cape Canaverala na Floridi na prvom letu Vulcana, rakete koju je cijelo desetljeće razvijao United Launch Alliance (ULA). Američka svemirska agencija NASA kupila je kapacitet na landeru za pet instrumenata za proučavanje Mjesečeva okoliša prije slanja astronauta kasnije ovog desetljeća.

Cilj misije je da Peregrine postane prvo američko meko slijetanje na Mjesec od posljednjeg slijetanja Apolla 1972. godine i prvo ikada slijetanje privatne tvrtke na Mjesec, što se dosad pokazalo nedostižnim.