Video. U svemir lansirana letjelica privatne američke tvrtke, plan je da za 45 dana sleti na Mjesec

Raketa uz znanstvene eksperimente prevozi i kremirane ljudske ostatke

The brand new rocket, United Launch Alliance's (ULA) Vulcan Centaur, lifts off from Space Launch Complex 41d at Cape Canaveral Space Force Station in Cape Canaveral, Florida, on January 8, 2024, for its maiden voyage, carrying Astrobotic's Peregrine Lunar Lander. The mission, called Cert-1, will also carry on board the cremated remains of several people associated with the original "Star Trek" series, including creator Gene Roddenberry and cast member Nichelle Nichols, who portrayed the character Uhura. Roddenberry's ashes have been launched into orbit before. (Photo by CHANDAN KHANNA / AFP)
FOTO: AFP

Letjelica koju je izgradila privatna tvrtka lansirana je u ponedjeljak prema Mjesecu na potpuno novoj raketi Vulcan, zajedničkog pothvata američkih kompanija Boeing i Lockheed Martin, u pokušaju prvog američkog mekog slijetanja na Mjesec u pola stoljeća.

Letjelica Peregrine tvrtke za svemirsku robotiku Astrobotic lansirana je u svemir u 2:18 ujutro (8:18 sati po srednjoeuropskom vremenu) iz Cape Canaverala na Floridi na prvom letu Vulcana, moćne rakete koju je deset godina razvijao United Launch Alliance (ULA). Tijekom noći, odbrojavanje za raketu Vulcan, odnosno pripreme za njeno lansiranje tekle su glatko, a meteorološke prilike bile su, kao što se i očekivalo, dobre. “Sve izgleda kako treba, savršeno”, rekao je Eric Monda iz ULA nakon što je Vulcan prvi put poletio.

Raketa prevozi i kremirane ljudske ostatke

Ako sve bude u redu, Peregrine bi označio prvo američko meko slijetanje na Mjesec od posljednjeg slijetanja Apolla 1972. i prvo ikada slijetanje privatne tvrtke na Mjesec – pothvat koji se posljednjih godina pokazao nedostižnim.

Peregrine bi trebao sletjeti na Mjesec 23. veljače sa znanstvenim teretom na brodu koji će nastojati prikupiti podatke o površini Mjeseca prije planiranih budućih ljudskih misija. To je prvo putovanje do Mjesečeve površine u sklopu NASA-inog programa Artemis.

Uz niz znanstvenih eksperimenata je i lunarni lander, letjelica također nosi nekoliko vremenskih kapsula i neke kremirane ljudske ostatke koje su poslale privatne tvrtke. Slanje ljudskih ostataka dovelo je do kritika američkih domorodaca Navajo, koji Mjesec smatraju “duboko ugrađenim u duhovnost i baštinu mnogih autohtonih kultura, uključujući i našu”. Narod Navajo tvrdi da je postavljanje ljudskih ostataka na Mjesec “duboko oskvrnuće ovog nebeskog tijela štovanog u našem narodu”.

Ključno lansiranje za ULA

Lansiranje je bilo prvo i ključno za tvrtku ULA, koja je razvila Vulcan da zamijeni svoju raketu Atlas V i konkurira Falconu 9 iz SpaceX-a Elona Muska na tržištu lansiranja satelita, koji je prošle godine lansirao gotovo stotinu raketa u orbitu. United Launch Alliance osnovan je 2006. godine, a sljedećih sedam godina bila je jedina tvrtka koju je vlada Sjedinjenih Država certificirala za slanje tereta nacionalne sigurnosti u orbitu.

Druga debitantska orbitalna lansiranja u nadolazećim mjesecima mogla bi uključivati raketu Ariane 6 europske tvrtke Arianespacea, te New Glenn iz Blue Origin, tvrtke koju je pokrenuo Jeff Bezos, osnivač Amazona.