Pa ovo je genijalno. Iz Vlade su jučer tvrdili da će vratiti stare cijene za 1300 proizvoda, a onda promijenili - ipak za samo 360

Jutarnji list, koji je jučer prvi objavio neslužbene izjave iz Vlade, naknadno je izmijenio naslov i tekst

11.09.2023.., Zagreb - Dolazak clanova HDZ-a na  sjednicu sireg predsjednistva HDZ-a koja se odrzala u sredisnjici stranke. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
FOTO: Slavko Midzor/PIXSELL

Jutarnji list jučer je, pozivajući se na visoke izvore iz Vlade, objavio da će Ministarstvo gospodarstva od velikih trgovaca danas zatražiti da za 1300 namirnica vrate cijene koje su važile na dan 31. prosinca prošle godine.

S obzirom na tradicionalno blizak odnos Jutarnjeg lista i Vlade, svi mediji s povjerenjem su prenijeli tu vijest. No u nekom trenutku, iz inicijalne informacije o 1300 proizvoda, odjednom ih je nestalo gotovo 1000.

Svi su prenijeli vijest

Naslovi na gotovo svim portalima, uključujući i Telegram, jučer su stoga bili ovakvi:

Screenshot

 

Screenshot

S 1300 na 360

No, u novom tekstu, koji je Jutarnji list na svom portalu objavio sinoć i u kojem se također pozivaju na sugovornike iz Vlade, više se dakle ne spominje smanjenje cijena 1300, već 360 namirnica. Informacija o broju proizvoda također je šutke promijenjena i u inicijalnom naslovu i tekstu, ovako:

Screenshot

Na Google tražilici ipak je ostala prvotna objava:

Screenshot

Današnji sastanak

Koliki će zaista broj namirnica cijenom na kraju biti vraćen na razinu od prosinca prošle godine, i hoće li uopće, čini se da ćemo tek saznati nakon što ministar gospodarstva Davor Filipović obavi pojedinačne razgovore s trgovcima.

Kako smo izvijestili jutros, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja danas u 9.00 održava sastanak s predstavnicima 10 najvećih trgovaca u Hrvatskoj, od Konzuma, preko Lidla, Kauflanda, Spara i Tommyja.

Sugovornici iz Vlade s kojima je Jutarnji list razgovarao o ovoj temi ne otkrivaju što će se dogoditi ukoliko trgovci ne pristanu na zahtjev ministarstva, no tvrde da imaju “sve instrumente na raspolaganju”.

Zamrzavanje cijena?

Radi se o proširivanje liste zamrznutih proizvoda, na kojoj se trenutno nalazi osam namirnica, ali i zamrzavanje cijena za 100 najprodavanijih proizvoda, te vraćanje cijena na neki raniji datum od prošle godine.

Razgovori ministara i njegovih suradnika s trgovcima odvijat će se pojedinačno, a potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković je novinarima tijekom jučerašnjeg koalicijskog sastanka kazao da je u nekim preliminarnim razgovorima jedan od 10 velikih trgovaca već izrazio spremnost da cijene vrati na razinu od 31. prosinca prošle godine.