Trgovci se danas sastaju s Filipovićem i njegovim suradnicima: 'Ako nas ne poslušaju, imamo instrumente'

Vlada traži trgovce da vrate cijene na razinu od 31. prosinca prošle godine

8.5.2023., Zagreb -  Dolazak clanova HDZ-a na sjednicu sireg Predsjednistva. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
FOTO: Neva Zganec/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja danas u 9.00 održava sastanak s predstavnicima 10 najvećih trgovaca u Hrvatskoj, od Konzuma, preko Lidla, Kauflanda, Spara i Tommyja, koje će tražiti da vrate veći dio cijena za neke od 360 namirnica iz osnovne košarice koje se nalaze u aplikaciji “Kretanje cijena” na razine od 31. prosinca prošle godine.

Sugovornici iz Vlade s kojima je Jutarnji list razgovarao o ovoj temi ne otkrivaju što će se dogoditi ukoliko trgovci ne pristanu na zahtjev ministarstva, no tvrde da imaju “sve instrumente na raspolaganju”.

Novo zamrzavanje cijena?

Radi se o proširivanje liste zamrznutih proizvoda, na kojoj se trenutno nalazi osam namirnica, ali i zamrzavanje cijena za 100 najprodavanijih proizvoda, te vraćanje cijena na neki raniji datum od prošle godine.

Razgovori ministara i njegovih suradnika s trgovcima odvijat će se pojedinačno, a potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković je novinarima tijekom jučerašnjeg koalicijskog sastanka kazao da je u nekim preliminarnim razgovorima jedan od 10 velikih trgovaca već izrazio spremnost da cijene vrati na razinu od 31. prosinca prošle godine.

Poskupljenje potrošačke košarice

Iz KTC-a su potvrdili Jutarnjem listu da su dobili poziv ministarstva, no da nisu obaviješteni o temi razgovora, dok je Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina, kazao kako udruga nije dobila poziv, te dodao da će se na razgovore “odazvati ako ga dobiju i vidjeti kakav je prijedlog”.

Prema podacima iz aplikacije “Kretanje cijena”, potrošačka košarica s više od 360 proizvoda od kraja prošle godine poskupila je 5,8 posto. U istom razdoblju, košarica je u Konzumu skuplja za 3,67 posto, a u KTC-u za 5,39 posto. Najviše je u tom razdoblju i u zadnjih pola godine poskupjelo povrće.