Pacijenti opet ne mogu do lijekova, CEZIH neće raditi do ponedjeljka: 'Molimo za razumijevanje'

Sustav je već pao u prosincu, krajem rujna ali i tijekom ljeta

01.02.2022., Zagreb - U petom valu koronavirusa izazvanog omikron varijantom zbog blazih simptoma najveci teret podnose ljekarne. Uz sve ostalo dnevno se kupuju velike kolicine kucnih antigenskih testova pa povremeno dolazi do nestasice. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) izvijestio je da zbog tehničke nadogradnje Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) neće biti dostupan tijekom vikenda. Konkretno, neće biti dostupan od danas u 15 sati do ponedjeljka u 5 sati.

Pacijentima neće biti vidljive uputnice kao ni recepti već će morati donositi papirnate uputnice u bolnice kao i u ljekarne ako žele podići lijek. “Ovim putem ljubazno molimo za razumijevanje sve korisnike sustava CEZIH”, objavili su iz HZZO-a.

Tijekom ljeta sustav nije radio tjedan dana

Ovo nije prvi put da CEZIH ne radi, budući da sustav redovito izaziva probleme liječnicima obiteljske medicine, ljekarnicima, osoblju u bolnicama, a najviše samim pacijentima. Sustav je već pao u prosincu, ali i krajem rujna te tijekom ljeta, uzrokujući potpunu nemogućnost pristupa lijekovima u ljekarnama diljem Hrvatske.

Najkritičnije je bilo u srpnju kada CEZIH nije bio funkcionalan više od tjedan dana, što je rezultiralo time da liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nisu mogli izdavati uputnice niti primati nalaze, dok su pacijenti ostajali bez potrebnih lijekova.

HZZO je tada prvotno tvrdio da nije istina da se radi o nadogradnji sustava CEZIH, no kasnije su ipak potvrdili da je u tijeku sigurnosna nadogradnja.

Problemi sve do rujna?

Kada je sustav pao u rujnu, ministar Vili Beroš kazao je da je do problema došlo jer se CEZIH seli. Kako je on tada ispričao, do problema bi moglo dolaziti tijekom perioda od godinu dana koliko će preseljenje trajati.

“CEZIH seli, migrira u centar dijeljenih usluga, dakle u državnu instituciju gdje će imati daleko bolju infrastrukturu i ovakve greške će u budućnosti biti gotovo isključene. Međutim, dok traje taj kompleksan proces selidbe CEZIH-a, a trajat će gotovo godinu dana, možemo očekivati povremene ovakve prekide”, kazao je tada za HRT.