Pfizer tuži Mađarsku zbog cjepiva protiv covida, Orban sve pokušava svaliti na Ukrajinu

Slučaj se odnosi na tri milijuna doza cjepiva u vrijednosti od oko 60 milijuna eura

Hungarian Prime Minister Viktor Orban arrives at Beijing Capital International Airport to attend the Third Belt and Road Forum in Beijing, China, October 15, 2023. (Photo by Ken Ishii / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Farmaceutska kompanija Pfizer, zajedno sa svojim partnerom BioNTechom, pokrenula je pravni postupak protiv mađarske vlade u siječnju ove godine vezano uz isporuku cjepiva protiv covida-19, pokazuje sudski dokument u posjedu Politica. Glasnogovornik Pfizera potvrdio je slučaj koji se odvija na belgijskom sudu te poručio da se “razgovori s vladom u Budimpešti nastavljaju”.

Dokument pokazuje da se slučaj odnosi na plaćanje tri milijuna doza cjepiva BioNTech/Pfizer, u vrijednosti od oko 60 milijuna eura. Spor je započeo kada je Mađarska u studenom prošle godine obavijestila Pfizer da ne namjerava platiti navedene doze farmaceutskoj tvrtki, navodeći kao razlog sukob u Ukrajini.

Sudac je održao prvo ročište o slučaju u ožujku i odbacio Pfizerov zahtjev za brzom presudom. Od tada slučaj nije napredovao. Pfizerova tužba protiv Mađarske odvija se paralelno s onom koju je ta kompanija pokrenula protiv Poljske. U oba slučaja, zemlje su tužene na građanskom sudu zbog odbijanja da preuzmu i plate isporuke cjepiva protiv covida-19 za koje su se prijavile.

Varšava se poziva na višu silu

Na prvostupanjskom sudu u Bruxellesu jučer je održano kratko prvo ročište u vezi s Pfizerovim slučajem protiv Poljske. Obje strane dogovorile su odgodu ročišta do 30. siječnja. Spor se u slučaju Poljske odnosi na isporuku 60 milijuna doza koje je zemlja odbila prihvatiti u travnju prošle godine.

U međuvremenu, Varšava se pozvala na višu silu – navodeći kao razlog pritisak na svoje financije nakon priljeva izbjeglica u jeku ruske invazije na Ukrajinu.

Ova dva slučaja tek su dio pravnih postupaka povezanih s naporima Europske unije u nabavi cjepiva u doba pandemije. U Rumunjskoj tužitelji žele ukinuti imunitet bivšem premijeru Florinu Cîțuu i dvojici bivših ministara zdravstva, tvrdeći da su kupili previše cjepiva protiv koronavirusa i time nanijeli štetu državi od više od milijardu eura.