Bombastično pismo iz Bijele kuće koje će zaprepastiti Ukrajince: 'Ostali smo bez novca, a gotovo i bez vremena...'

U pismu koje je Bijela kuća poslala Kongresu navodi se kako ne postoji 'čarobni fond'

US President Joe Biden and Ukrainian President Volodymyr Zelensky walk through the colonnade to the Oval Office at the White House in Washington, DC, on September 21, 2023. (Photo by Jim WATSON / POOL / AFP)
FOTO: AFP

Dužnosnica Bijele kuće Shalanda Young u ponedjeljak je u pismu predsjedniku Zastupničkog doma, republikancu Mikeu Johnsonu i čelnicima Kongresa upozorila da Sjedinjenim Državama ponestaje i vremena i novca u pomoći Ukrajini u ratu s Rusijom.

Administracija predsjednika Joea Bidena u listopadu je od Kongresa zatražila gotovo 106 milijarda dolara za financiranje ambicioznih planova namijenjenih Ukrajini, Izraelu i sigurnosti granica SAD-a.

Zastupnički dom vrlo malom većinom kontroliraju republikanci, koji smatraju da je financiranje Ukrajine postalo politički kontroverzno.

‘Nema čarobnog fonda’

Young je u pismu koje je objavila Bijela kuća istaknula da bi prekid financiranja i slanja oružja Ukrajini mogao povećati vjerojatnost od ruske pobjede. “Želim biti jasna: bez akcije Kongresa do kraja godine ponestat će nam resursa za nabavu veće količine oružja i opreme za Ukrajinu, kao i za nabavu opreme iz američkih vojnih zaliha”, napisala je.

“Nema čarobnog fonda sa sredstvima koje su u ovome trenutku na raspolaganju. Ostali smo bez novca, a gotovo i bez vremena.”

Iskorišteno 97 posto budžeta

Do sredine studenoga američko ministarstvo obrane iskoristilo je 97 posto od 62,3 milijarde dolara dodatnih sredstava koje je primilo, a State Department je iskoristio svih 4,7 milijardi dolara iz fonda za vojnu pomoć koji mu je dodijeljen, napisala je Young.

Potrošeno je oko 27,2 milijarde dolara za ekonomsku i još deset milijarda za humanitarnu pomoć.