Plenković najavio poreznu reformu. Tvrdi da će plaće rasti, posebno one najniže

Istaknuo je kako su mjere imale 'svoj smisao i svrhu'

13.07.2023., Zagreb - U NSK odrzana je 234. sjednica Vlade RH Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
FOTO: Zeljko Hladika/PIXSELL

Vlada održava novu sjednicu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a uvodno se obratio premijer Andrej Plenković. Govorio je o aktivnostima na kojima su članovi Vlade sudjelovali tijekom proteklih dana te kazao kako je održan sastanak Inicijative triju mora.

U sklopu Inicijative održao se i veliki gospodarski forum na kojem su sudjelovali sudionici svih zemalja članica te više od dvadesetak hrvatskih gospodarstvenika. Grčka je, kazao je, postala nova članica Inicijative, a Moldavija dobila status pridružene članice.

Nabrojao aktivnosti Vlade

Govorio je o obilasku Virovitičko-podravske županije i Novog Marofa, gdje se provode “ključni strateški projekti Vlade”, te susretu s crnogorskim predsjednikom Milatovićem i predsjednicom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Gracielom Gatti Santana.

Premijer je prokomentirao i podatke Hrvatske turističke zajednice o turističkoj sezoni te kazao da je ostvareno 16,2 milijuna dolazaka i 88,5 milijuna noćenja. “Imali smo najbolju predsezonu, a najave za postsezonu su vrlo dobre. Hrvatska će imati više prihoda nego ikada od turizma”, kazao je.

Spomenuo je i podatke Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, te kazao da je broj osiguranika u Hrvatskoj veći skoro za 40 tisuća u odnos na srpanj. “Broj nezaposlenih je oko 100 tisuća, time je potvrđena naša teza da imamo 16 zaposlenih na jednog nezaposlenog i upućuje na pozitivna kretanja na tržištu rada”, kazao je.

‘Mjere su imale svrhu’

Premijer je kazao kako se priprema još jedan paket zakona u sklopu porezne reforme, te da će idući tjedan u četvrtak predstaviti novi paket mjera pomoći za građane i gospodarstvo koji će biti usmjeren na najugroženije.

“Pomoći ćemo onima kojima je to potrebno kako bismo omogućili da održe ekonomski i socijalni standard. U kontinuiranom upravljanju krizama Vlada je svojim paketima u protekle tri godine donijela više krugova pomoći građanima i gospodarstvu ukupno vrijednih 6,8 milijardi eura”, kazao je.

Istaknuo je kako su mjere imale “svoj smisao i svrhu”, te da su očuvale radna mjesta, spriječile val otkaza i omogućile egzistenciju hrvatskim obiteljima i gospodarstvu.

O cijenama struje

“Da nije bilo mjera Vlade, cijene plina i struje bile bi višestruko veće i to bi ugrozilo egzistenciju obitelji, gospodarstva, županija i različitih institucija. Tržišna cijena struje prošle godine bi bila 6 do 7 puta veća od one koju su ljudi plaćali. Zahvaljujući mjerama Vlade plaćala se cijena 6 do 7 puta manja.

Mjere će omogućiti da se ove godine ne plaća cijena struje koja je bila tri puta veća od one koja će se plaćati. U odnosu na tržišnu cijenu radimo da ta cijena bude tri puta manja”, kazao je.

‘Očuvali smo društvenu koheziju’

“Kada je riječ o plinu prošle godine, plaćala bi se cijena bez mjera 3-4 puta više, a ove godine 1,5 do 2 puta više nego što je to realno nakon mjera Vlade. Slično je s toplinskom energijom, gdje bi cijena grijanja bila 3-4 puta veća, a prošle čak 10 puta veća od osigurane.

Važno je osvijestiti da su mjere omogućile da se kroz ovu krizu prođe na način da smo očuvali društvenu koheziju, što je bila glavna politička misao vodilja aktivnosti Vlade RH”, kazao je premijer.

Novi krug porezne reforme

Govoreći o poreznoj reformi, premijer je kazao kako imaju devet paketa zakona. “Cilj je povećati plaće, posebno onima s najnižim primanjima. Dosadašnji krugovi reforme rasteretili su građane za 1.3 milijarde eura. Cilj je očuvati gospodarstvo u uvjetima krize”, kazao je.

“Drugo čitanje će uskoro biti provedeno u Hrvatskom saboru, svi zakoni stupaju na snagu 1. siječnja. Smanjuje se opterećenje na plaće, smanjujemo porez na dohodak, briše se osnovica osobnog odbitka povećavanjem iznosa osobnog odbitka za uzdržavanje članove obitelji, iznose zaokružujemo na korist poreznih obveznika”, kazao je.

Premijer je kazao kako se smanjuje osnovica za mirovinsko u prvom stupu, te da će to povećati plaće građana. “Na ovaj način novac koji zaposleni danas uplaćuju, odmah se isplaćuje za mirovine i ne čeka se da oni koji danas uplaćuju u budućnosti odu u mirovinu”, kazao je.

‘Ukidamo prirez’

“Treći element odnosi se na izmjene poreza na dohodak kojima povećavamo fiskalnu autonomiju gradova i općina, te ukidamo prirez. Podsjećam da čelnici jedinica lokalne samouprave mogu samostalno raspisati porez na dohodak, čime podcrtavam načelo porezne autonomije jedinica lokalne samouprave”, kazao je.

“Također, u okviru paketa u drugom čitanju imamo dio koji se odnosi na oporezivanje dohotka od kapitala, imovine i imovinskih prava kroz povećanje poreznih stopa. Tu ćemo radi načela pravednosti, smanjenja nejednakosti za mali iznos povećati porezne stope koje će ići s 10 na 12, s 20 na 24 i 30 na 36, ali cijeli efekt je malo manje od 6 milijuna eura.

Riječ je o neznatnom povećanju ali je to povećanje dio prihoda jedinica lokalne i područne samouprave, čime im se daje prostor da idu prema nižim stopama poreza na dohodak i na taj način iskoriste to pravo i svoju političku odgovornost da svojim potezima povećaju plaće građanima koji žive na njihovom području”, kazao je.