Pliva prijavila moguću nestašicu popularnog antibiotika: 'Lijeka još uvijek ima, ne treba ga gomilati u kući'

Pliva je Halmedu prijavila moguću nestašicu više vrsta Klavocina

09.12.2022., Zagreb - Udruge pacijenata i proizvodjaci lijekova uputili su niz kritika na prijedlog izmjena pravilnika o stavljanju lijekova na listu HZZO-a, koji ce, tvrde, dovesti do nestasica lijekova i diskriminacije hrvatskih pacijenata u odnosu na druge zemlje EU. Novim pravilnikom se predlaze da lijek s novom djelatnom tvari, prije nego sto dobije odobrenje u Hrvatskoj, prethodno mora biti odobren na racun drzavnog osiguranja u najmanje deset drzava clanica Europske unije.   Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Pliva je HALMED-u (Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode) prijavila moguću nestašicu antibiotika Klavocina, antibiotika koji se često koristi za liječenje bakterijskih upala kod djece i odraslih. Kako doznajemo, riječ je o Klavocin bid 875 mg + 125 mg tabletama, a navedenog antibiotika na tržištu možda neće biti od 15. prosinca ove godine do 20. siječnja 2024.

Osim tableta, kompanija je najavila i moguću nestašicu Klavocin bid 400 mg + 57 mg/5ml praška za oralnu suspenziju, bočica s praškom za pripremu 70 ml suspenzije i štrcaljkom. Prašak za suspenziju možda neće biti dostupan od 31. prosinca ove do 31. siječnja iduće godine.

HALMED: Lijeka još uvijek ima

Iz HALMED-a nam kažu da je lijek trenutno još uvijek dostupan pacijentima. ”Lijek nije još u nestašici, to je najava da bi mogla nastupiti nestašica.

Lijeka još uvijek ima, a možda će ga biti i dalje. Nema potrebe da se sada lijek gomila u kući”, kazali su nam i dodali da na tržištu postoje i lijekovi drugih proizvođača.

Pliva: Svjesni smo problema

Plivu smo pitali koji su razlozi za očekivani nestašicu Klavocina. Iz kompanije odgovaraju da problemi u globalnim lancima opskrbe ”nažalost zadnjih dvije godine rezultiraju potrebom proizvođača pojedinih aktivnih supstancija i lijekova da nekim tržištima dodjeljuju ograničene količine proizvoda”.

”Na odluku o alokaciji proizvoda na pojedino tržište utječe veličina istog, kao i cijena lijeka određena od strane regulatorne agencije. Iako smo tražili dodatno povećanje cijene za Klavocin kako bi osigurali prioritizaciju tržišta Hrvatske ona nije odobrena od strane regulatora”, pojasnili su.

Dodaju da su svjesni problema i rade na brzom otklanjanju uzroka nestašica te da bi krajem siječnja 2024. godine svi oblici Klavocina opet trebali biti dostupni u dovoljnim količinama.