Podignuta optužnica protiv HDZ-ovog župana zbog pijane nesreće koju je razotkrio Telegram

Dekanić je nesreću pokušao prikriti, no zbog otkrića Telegramovog Drage Hedla zataškavanje je išlo puno teže

USKOK je podignuo optužnicu protiv vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića i još pet osoba zbog pijane vožnje i laganja institucijama o tom događaju. Podsjetimo, Dekanić je prošlog Uskrsa s 1,44 promila alkohola u krvi skrivio prometnu nesreću u službenoj Škodi Superb, a onda to pokušao prikriti uz pomoć policajaca koji su se našli na mjestu nesreće. No, zahvaljujući Telegramovom Dragi Hedlu koji je promptno obišao mjesto nesreće i izvijestio javnost, zataškavanje je išlo puno teže.

USKOK tereti Dekanića i ostale zbog počinjenja kaznenih djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti. Navode da je Dekanića 17. travnja 2022. u Cerni upravljao službenim automobilom Županije i pod utjecajem alkohola i neprilagođene brzine počinio prometnu nesreću u kojoj su oštećena dva vozila i ograda obiteljske kuće.

Lagao da izbjegne odgovornost

Dekanić je zatim s namjerom da izbjegne odgovornost za nesreću s drugookrivljenom, odnosno vlasnicom oštećenog vozila, i svojim bratićem, koji je na traženje župana svojim osobnim automobilom stigao na mjesto događaja, dogovorio da će policiji reći da je službenom Škodom upravljao upravo njegov bratić, da je do nesreće došlo zbog izbjegavanja naleta na životinju na cesti te da je župan bio na mjestu suvozača.

Policija je prometnu nesreću o dojavi dobila preko očevidaca, a ostala trojica okrivljenika, pomoćnik šefa smjene Postaje granične policije Županja te vođa ophodnje i vođa očevidne ekipe prihvatili su Dekanićev zahtjev da neistinito prikažu da je njegov bratić odgovoran za nesreću.

Prekršajno kažnjen Dekanićev bratić

Nakon provedenog očevida i poduzimanja drugih službenih radnji te neistinitih iskaza vlasnice oštećenog vozila i Dekanićevog bratića, policija je na mjestu nesreće županovom bratiću uručila obavijest da je on počinio prekršaj.

Time su, navodi USKOK, HDZ-ovom županu omogućili izbjegavanje prekršajne odgovornosti za uzrokovanje prometne nesreće u alkoholiziranom stanju.

Tražili odštetu od osiguranja

Osim toga, USKOK tereti Dekanića i da je u razdoblju od 17. travnja do 21. lipnja 2022. u Vukovaru i Vinkovcima, s namjerom sprječavanja namirenja osiguravajućeg društva, zaposlenicima Županije predao potvrdu policije o prometnoj nesreći, u kojoj je navedeno da je u trenutku nesreće službenim vozilom upravljao njegov bratić, iako to nije bila istina.

Županija je temeljem te potvrde podnijela osiguravajućoj kući odštetni zahtjev za naknadu štete na službenom vozilu, te je osiguravajuće društvo, u uvjerenju da je dobilo istinite podatke, izvršilo procjenu oštećenja i utvrdilo svoju obvezu namirenja štete.

‘Nepripadna imovinska korist’

Dekanić je nakon toga u ime Vukovarsko-srijemske županije zaključio nagodbu s osiguravajućim društvom o isplati štete od 11.196,76 eura, što je u konačnici i isplaćeno Županiji, dok je vlasniku kuće isplaćena šteta na betonskoj ogradi od 1205,48 eura kao i šteta na vozilu od 1486,50 eura.

“Na taj način je župan izbjegao svoju regresnu obvezu plaćanja štete osiguravajućem društvu koje je oštetio za ukupan iznos od 13.888,74 eura, u kojem iznosu je sebi pribavio nepripadnu imovinsku korist”, zaključuje se u priopćenju USKOK_a.