Pokrovac odbio poziv u Zagreb: 'Ministrice, dođite do 17 sati. Ako ne dođete, više nećemo ni za što odgovarati'

Tomislav Pokrovac kazao je da službeno još ništa nije dobio, ali odbacio je ideju odlaska na sastanak u Zagreb

FOTO: N1

Prosvjednici predvođeni Stožerom za obranu hrvatskog sela su nedaleko od graničnog prijelaza Županja – Orašje unaprijed odgovorili najavljenom pozivu na sastanak s ministricom Marijom Vučković u Zagrebu. Tomislav Pokrovac kazao je da službeno još ništa nije dobio, ali je ideju odlaska na sastanak u Zagreb odbacio.

“Mi smo imali dogovor da u Zagreb ne želimo. Problemi su ovdje, ne u Zagrebu. Slavonija, Baranja, Posavina. Ministrica treba doći, ako ne želi, znači da ne želi riješiti naše probleme i prosvjedi će ići dalje”, kazao je uvodno. Potom se obratio Mati Brlošiću iz Hrvatske poljoprivredne komore.

Pozvao branitelje da se uključe

Rekao mu je “neka se ne hvata nekih vrućih stvari za koje nije”. Dodao je da Hrvatska poljoprivredna komora nije “ni hrvatska ni poljoprivredna” jer ne radi ništa. “Kako on danas živi? Dobro, jer je uz Vladu i Ministarstvo. Jedan takav čovjek i ovakva komora niti će opstati…”, rekao je.

Kazao je, založit će se da se ta “Komora ukine” jer podržava samo Vladu. “Pozivam sve branitelje, stočare, ratare, Sindikat prijevoznika, Sindikat policije, da se svi priključe Sindikatu poljoprivrednika i da ovu agoniju završimo uspješno”, rekao je.

Ministrici Vučković garantira sigurnost

Prozvao je i državnog tajnika Mladena Pavića. “Vi ćete biti prvi koji ćete završiti u najskupljem hotelu u Hrvatskoj. To vam ja obećavam, založit ću se da platite za sve zlo koje ste nanijeli hrvatskim seljacima. Na vama je, na vašem obrazu, ali vidim da ga nemate”, kazao je. Novinari su pitali dokle će se nastaviti ovakva situacija.

“Ako se ministrica tako misli ponašati i odbija doći ovdje, što bi mi drugo trebali reći. S obzirom na to da se boji, razloga za bojazan ima, ali ja mogu osobno jamčiti za njezinu sigurnost. Neka dođe u Slavoniju, neka bira jednu od ove tri županije. Ako se boji, evo, imam snage, koordinacije, mogu jamčiti njezinu sigurnost”, dodao je.

‘Znamo što i kako želimo’

Rekao je da na sastanku žele pet, šest ljudi, te da kokošinjac Komora ne žele. “Mi znamo probleme, što želimo i kako želimo. Dozvolite klanje, prometovanje zdravih svinja i ukinite ludost koju nitko nema, kategorizaciju”, kazao je. Novinare je zanimalo ima li ministrica stvarno razloga za bojazan.

“Naravno da ima. Kad je bila tu u Otoku navodno je rekla da smo mi kao nju traktorima oblijetali. To je laž, traktora nije bilo, došli smo s 2-3 auta da je pozdravimo i pitamo zašto ne želi razgovarati s nama. To je sve”, kazao je.

Najavili širenje prosvjeda i nove punktove

Idući koraci su, kazao je Pokrovac, širenje prosvjeda i otvaranje novih punktova. “Pozvao sam sve, vi koji mislite da će vam Pokrovac sve riješiti, neće, dođite. Ovo je pitanje opstanka svih nas, radi se o nacionalnoj sigurnosti. Ako to Vlada i ministarstvo ne shvaćaju, nemamo o čemu pričati”, kazao je.

Opet se obratio Brlošiću. “Brlošiću, začepite svoja prljava usta, krenuli smo s jednim zahtjevima i isti su dan-danas, sram neka vas bude”, kazao je. Uslijedio je pljesak. Uslijedilo je pitanje jesu li ministrici slali službeni poziv na sastanak. “Jesmo, stalno joj ga šaljemo. Mi smo na cesti, ona je bila 20 kilometara dalje, u Otoku”, kazao je Pokrovac.

“Ignorirat će nas i pozvat će na se Zagreb i što? Mi ćemo tamo ići na gotov čin. Ovdje su problemi, ovdje će se rješavati. Ministrice, dođite pod hitno, prihvatite to, imate do 17 sati. Ako ne dođete, više nećemo ni zašto odgovarati, idemo u širenje prosvjeda jer drugog izbora nemamo”, rekao je.

‘Ja sam svoje rekao, iza 17 idemo’

Dodao je da je svaki njihov prosvjed po zakonu i pravilima. “Ako Europa, Francuska, Njemačka ima način prosvjeda da govna prosipa po parlamentu, na raskrsnicama pale gume i bale… je l’ mi nešto od toga radimo? Ne. Nemojte nas prisiljavati na to. Na kraju smo sa živcima i svime. Ne dozvolimo nikome da uništava ovu državu koju su svi branili. Satkana je na mesu, krvlju i kostima naših branitelja”, kazao je.

Novinari su opet pitali što će biti u 17 sati. “Ja sam svoje rekao, ona neka odluči. Iza 17 idemo dalje u prosvjede i to je to. Bude li netko htio drugačije neka radi, ali mislim da je ovo došlo do kraja i treba završiti dostojanstveno. To nema smisla, ovo je ponižavanje i prozivanje”, kazala je.

Dodao je da izjavu daje i u ime Sindikata i Stožera za obranu hrvatskog sela. Milenko Bilić je pak kazao kako podržava sve što je rekao Pokrovac. Dodao je da garantiraju sigurnost ministrici kao i da sastanak može biti na tajnoj lokaciji, ali u Slavoniji.