Policija i KBC potvrdili trovanje u Rijeci: 'Osoba je konzumirala bezalkoholno piće u kafiću. Radi se o kemijskoj ozljedi jednjaka'

Za Telegram kažu je osoba zatražila pomoć u subotu, 4. studenog u večernjim satima

FOTO: Borna Jakšić/PIXSELL

Nakon što su se društvenim mrežama proširile poruke u kojima se građane upozorava da ne konzumiraju sokove i mineralnu vodu poznatog brenda jer, kako se tvrdi, uzrokuju spržene jednjake i želuce, te da su slučajevi zabilježeni u Rijeci, Osijeku i drugim mjestima, iz KBC-a Rijeka za Telegram potvrđuju da su zaprimili jednu osobu pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka.

“Njezino medicinsko stanje je trenutno stabilno te se nastavljaju indicirani dijagnostičko-terapijski postupci. Odmah tijekom javljanja u Ustanovu i obrade u Objedinjenom bolničkom hitnom prijemu koja je prethodila hospitalizaciji izvršena je prijava nadležnim istražnim organima PU Primorsko – goranskoj, kojima se možete obratiti vezano uz eventualne dodatne informacije”, kazali su iz KBC Rijeka, ne navodeći pritom što je uzrokovalo ozljedu koju spominju.

Za Telegram kažu da je osoba zatražila pomoć, koja joj je i pružena, u subotu, 4. studenog u večernjim satima. Upit o ovom slučaju poslali smo i proizvođaču kojeg se spominje u porukama, a njihov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo.

Policija potvrdila trovanje

U čitavu priču uključila se i PU primorsko goranska. U priopćenju potvrđuju informacije iz bolnice te navode da su u subotu zaprimili dojavu da je jednoj osobi pozlilo tijekom konzumacije bezalkoholnog pića u jednom od ugostiteljskih objekata u središtu Rijeke. Osoba je, dodaju, prevezena u KBC Rijeka radi pružanja odgovarajuće liječničke pomoći.

“Tijekom dosadašnjeg postupanja policijski službenici obavili su očevid, izuzeli određene predmete te obavili razgovore s više osoba. O svim dosadašnjim saznanjima policija je izvijestila nadležno državno odvjetništvo, kao i nadležni Državni inspektorat radi poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti”, navode iz PU primorsko-goranske.

Kažu da utvrđivanje svih relevantnih činjenica vezanih uz ovaj događaj nastavlja. Napominju i da osim ovog – i jednog događaja iz prethodnog razdoblja, policiji do sada nisu prijavljeni drugi slični događaji.

Sokovi poslani na analizu

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije za Novi list su kazali kako im danas na analizu stižu prvi uzorci sokova i mineralne vode renomiranog svjetskog proizvođača. Bočice s pićem uzete su u riječkim kafićima.

U porukama koje kruže društvenim mrežama se navodi teza kako je u prodaju puštena serija bočica koje su čišćene kiselinom i nakon toga nisu dovoljno adekvatno isprane, te da je više osoba nakon konzumacije završilo u bolnici, a da su slučajevi trovanja zabilježeni u više gradova u Hrvatskoj.

Za sada nije potvrđeno jesu li navodi iz poruka istiniti ili ne. U slučaju da se radi o širenju lažnih vijesti, kazna za to je 4.000 eura te zatvor do 30 dana.