Policija konačno potvrdila Telegramova otkrića: 'Dekanica i prodekan PBF-a krali su novac fakulteta'

Policija je priopćila da je kriminalistička istraga dovršena te da postupanje sada preuzima DORH

Zagrebačka policija upravo je izvijestila da je dovršila kriminalističko istraživanje nad 57-godišnjakom te tri ženske osobe starosti 58, 66 i 49 godina, sve redom zaposlenicima visokoškolske ustanove iz Zagreba, koji su si preko studentskih ugovora isplaćivali novac, pritom lažirajući podatke te su novac sa službene kartice koristili za privatne svrhe. “Ukupna materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima zasad je točno neutvrđena, cijeni se većom”, priopćili su iz PU zagrebačke.

Iako policija nije objavila ni imena osumnjičenih ni naziv visokoškolske ustanove, kako neslužbeno doznaje Telegram, riječ je o donedavnoj dekanici Prehrambeno biotehnološkog fakulteta (PBF) Jadranki Frece, njezinom prethodniku i kasnije njezinom prodekanu Damiru Ježeku, te još dvjema zaposlenicama fakulteta. Ovakav razvoj situacije dolazi nakon serijala Telegramovih otkrića o netransparentnom trošenju novca na ovom fakultetu.

Kako je objavila policija, Ježek si je zajedno s još dvjema zaposlenicama u periodu od kraja listopada 2018. do rujna 2019. isplaćivao novac putem lažnih studenskih ugovora. Zaposlenice fakulteta su pronalazile studente koji su uz dogovoreni postotak od oko 10 posto od iznosa vrijednosti navodno obavljenog posla, najprije pribavljali studentske ugovore i neispunjene ih potpisivali te ih potom predavali dvjema zaposlenicama.

Tajno snimljen razgovor

One su u ugovore unosile neistinite podatke o opisu poslova i broju odrađenih sati rada, iako studenti nisu obavili poslove navedene u ugovoru. Studentima je na bankovne račune sjedao novac koji su podizali te su za sebe zadržali unaprijed dogovoreni iznos, a ostatak novca predavali zaposlenicama na ruke, koje su zatim uz zadržavanje određenog manjeg postotka za sebe, veći dio novca dalje predavale Ježeku.

Telegram je prvi objavio tajno snimljen razgovor od prije nekoliko godina, tijekom kojeg Ježek objašnjava kako studenti po njegovom nalogu podižu 5500 kuna temeljem studentskih ugovora, zatim njemu predaju 5000 kuna, a sebi ostave 500 kao nagradu za trud.

Policija je objavila da su Ježek i dvije zaposlenice na taj način pribavili nepripadnu imovinsku korist u za sada točno neutvrđenom novčanom iznosu, ali svakako većem od 7960 eura (odnosno 60.000 kn), za koliko su oštetili PBF, te su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Peglanje službene kartice

Nadalje, policija sumnja i da je Ježek od prosinca 2018. do ožujka 2020. godine putem službene bankovne kartice plaćao privatne troškove za razne kozmetičke, prehrambene i druge artikle, ugostiteljske, hotelske i druge usluge pri čemu je na račune po ostvarenim takvim troškovima neistinito navodio da su oni učinjeni u službene svrhe te ih ovjeravao svojim potpisom.

Na taj način je, navodi PU zagrebačka, pribavio sebi nepripadnu korist u ukupnom novčanom iznosu od oko 9680 eura, za koliko je oštetio PBF, te da je na taj način počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Ovjeravala račune potpisom

Policija također sumnja da je Frece od listopada 2019. do travnja 2021. putem službene bankovne kartice izdane na njezino ime plaćala i odobravala plaćanja privatnih troškova za razne kozmetičke, prehrambene i druge artikle te ugostiteljske i druge usluge.

Na računima je neistinito navodila da se radi o troškovima za službene svrhe, ovjeravajući ih svojim potpisom, te je na taj način, ističe policija, pribavila nepripadnu korist u ukupnom novčanom iznosu od oko 1200 eura i počinila kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Ukupna materijalna šteta počinjena ovim kaznenim djelima zasad je točno neutvrđena, a policija je po dovršenom kriminalističkom istraživanju dostavila posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.