Poljoprivrednici idu u novi prosvjed, traktorima danas izlaze na ceste: 'Ovo je naših 12 zahtjeva'

Poljoprivrednici danas organiziraju veliki prosvjed, traktorima izlaze na ceste

03.12.2023., Lipovac - Na novom punktu u Gradistu prosvjednici su traktorima djelomicno blokirali cestu Photo: Borna jaksic/PIXSELL
FOTO: Borna Jaksic/PIXSELL/Ilustrativna fotografija

Danas na ceste izlaze poljoprivrednici iz Međimurja i Đakova. Nezadovoljni odnosom Vlade prema njihovoj struci, objavili su 12 zahtjeva. Organizator prosvjeda i poljoprivrednik Stjepan Jurinec iz Ivanovca navodi da su okupili OPG-ovce Međimurske županije, ratare, stočare, mljekare, voćare, povrćare i vinogradare.

Jednodnevni prosvjed održat će se u ponedjeljak na južnoj obilaznici, a očekuju veliki odaziv. Jurinec očekuje podršku i poljoprivrednika iz Varaždinske županije. Navodi da bi u prosvjedu, koji počinje u 10 sati, moglo sudjelovati stotinjak i više traktora.

“Nama je jako važan sastanak EU koji će se održati 23. veljače, gdje će se okupiti brojne europske komore kako bi se svi ti problemi počeli rješavati”, rekao je Jurinec za eMedjimurje.

Objavili svoje zahtjeve

  1. Smanjenje administrativnog opterećenja; ukidanje geotagiranja fotografija, posebice kod mjere za stajski gnoj
  2. Oformiti tripartitno povjerenstvo za redoviti mjesečni izračun proizvođačkih cijena
  3. Izmjena zakona o NTP-u, gdje se uzimaju u obzir podaci iz točke 2.
  4. Izmjena strateškog plana ZPP-a u korist primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade
  5. Uvoz hrane i poljoprivrednih proizvoda i prerađevina iz 3. zemalja u suradnji s DIRH-om; kontrolirati kod svakog uvoza
  6. Pokretanje Uzajamnog fonda, iz čijih sredstava bi se namirivali tržišni poremećaji
  7. Dozvoliti upis u ARKOD-a svima koji koriste parcelu, a za ostvarivanje prava na potporu koristiti trenutni pravilnik
  8. De Minimis podignuti na 25.000 eura
  9. Ukinuti plaćanje poreza na promet nekretnina kod zamjene poljoprivrednog zemljišta po uzoru na komasaciju
  10. Uvesti nacionalnu potporu (kapitalna ulaganja) za povrat od 40% za investicije u poljoprivredu i preradu do 200.000 eura
  11. Dodati: Zakon o poljoprivrednom zemljištu
  12. Dodati: Isplata ratarskom sektoru (300 eura za prvih 100 ha)

Prosvjeduju i u Đakovu

Na ulice izlaze poljoprivrednici i u Đakovu. Prosvjed u znak podrške njemačkim poljoprovrednicima koji su izašli na ulice, kao i općeg stanja u domaćoj poljoprivredi, organiziraju članovi bivše đakovačke Udruge poljoprivrednika Brazda, a trajat će od 10 do 12 sati.

Prema riječima organizatora Matije Brlošića, razlog prosvjeda su i problemi koje nameće Zajednička poljoprivredna politika te problemi na koje nailazi raspolaganje poljoprivrednim državnim zemljištem. Seljaci su nezadovoljni i uvoznom politikom, piše Dnevnik.hr.

Kazao je da seljaci izlaze na cestu s traktorima i drugom poljoprivrednom mehanizacijom zbog stanja u poljoprivredi, i to nakon više od 10 godina čekanja. “Zapali smo i sad nas traktorima na cesti treba izvlačiti”, dodao je. Okupljanje je u 9 sati na benzinskoj postaji na zaobilaznici. Prosvjednici tada kreću u centar grada na trg ispred župne crkve Svih svetih gdje će održati i konferenciju za novinare.