Hrvatski poljoprivrednici prijete velikim prosvjedima ako im država ne ispuni deset zahtjeva

Zahtjevi su, kažu, tek polazna osnova za pregovore

03.12.2023., Lipovac - Na novom punktu u Gradistu prosvjednici su traktorima djelomicno blokirali cestu Photo: Borna jaksic/PIXSELL
FOTO: Borna jaksic/PIXSELL

Hrvatski poljoprivrednici spremaju se navodno opet izaći na ulice u mirni prosvjed. Iako šef Hrvatske poljoprivredne komore tvrdi da je odlučeno kako demonstracija zasad neće biti, Dnevnik Nove TV doznaje da je za ponedjeljak ipak najavljeno okupljanje u Đakovu, u znak podrške europskim kolegama i da bi iskazali svoje nezadovoljstvo trenutačnim stanjem.

Od Vlade traže hitnu provedbu svojih zahtjeva, revidiranje europske poljoprivredne politike i zaštitu proizvodnje. “Upravni odbor Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) na svojoj je sjednici koja je održana 13. veljače 2024. godine donio odluku da hrvatski poljoprivrednici za sada ne idu u prosvjede, ali se solidariziraju sa zahtjevima prosvjednika u EU te daju podršku poljoprivrednicima drugih članica”, rekao je predsjednik HPK Mladen Jakopović u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Spremni krenuti u velike prosvjede

“Ako ne bude sluha i ne dobijemo jasne odgovore od Vlade RH i resornog Ministarstva, spremni smo ubrzo krenuti u organizaciju velikih prosvjeda. Na njima ćemo upozoriti na izuzetno teško stanje u proizvodnji te nemogućnost da se hrvatska poljoprivreda zbog svih ograničenja nove Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) nosi s ogromnom administracijom, stranom uvoznom konkurencijom i rušenjem proizvođačkih cijena. Zbog toga se uništava domaća proizvodnja, a mnogi proizvođači odustaju od proizvodnje koja njima znači egzistenciju”, dodao je.

Upravni odbor HPK će Vladi i resornom ministarstvu uputiti zahtjeve, njih ukupno deset: za smanjenjem administrativnog opterećenja poljoprivrednika, oformljavanjem tripartitnog povjerenstva za redoviti mjesečni izračun proizvođačkih cijena koji bi činilo Ministarstvo poljoprivrede, HPK i predstavnici znanosti.

Također, traže pokretanje izmjene Zakona o nepoštenim trgovačkim praksama, izmjenu strateškog plana ZPP-a u korist primarne poljoprivredne proizvodnje i prerade, pojačavanje kontrole uvoza hrane, poljoprivrednih proizvoda i prerađevina iz trećih zemalja u suradnji s Državnim inspektoratom te povećanje ulaganja u marketing domaćih proizvoda.

Zahtjevi polazna osnova za razgovore

Poljoprivrednici traže pokretanje i ustrajavanje Uzajamnog fonda, iz čijih sredstava bi se namirivali tržišni poremećaji (minimalno 100 milijuna eura), dozvolu upisa u ARKOD svima koji koriste parcelu, a za ostvarivanje prava na potporu koristiti trenutni pravilnik te revidiranje Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

U zahtjevima je i povećanje “de minimis” potpore na 25.000 eura, ukidanje plaćanja poreza na promet nekretnina kod zamjene poljoprivrednog zemljišta po uzoru na komasaciju te uvođenje nacionalne potpore uz povrat od 40 posto za investicije u poljoprivredu i preradu do 200.000 eura.

Jakopović navodi da su to glavni zahtjevi koji su ujedno i “polazna osnova za daljnje razgovore s Vladom i Ministarstvom poljoprivrede” koji su, kako kaže, potrebni. “Želimo snažnu podršku potrošača jer su u sadašnjim tržišnim i geopolitičkim okolnostima najugroženiji upravo oni – potrošači. Proizvođači trpe gubitke, dok svi ostali u lancu koriste ovu situaciju i izvlače ogromne profite”, kazao je Jakopović.