Ponovno odgođeno glasanje u Vijeću sigurnosti o Gazi. Već danima razglabaju o terminologiji

Vijeće sigurnosti već je nekoliko puta od ponedjeljka odgodilo glasanje

FOTO: AFP

Glasanje u Vijeću sigurnosti UN-a o nacrtu rezolucije Ujedinjenih Arapskih Emirata o Gazi odgođeno je za srijedu kako bi se omogućio nastavak pregovora o završnom tekstu.

Vijeće sigurnosti već je nekoliko puta od ponedjeljka odgodilo glasanje, u nemogućnosti da pronađe kompromis o rezoluciji čiji je cilj ubrzati dopremu humanitarne pomoći u Gazu.

Sjedinjene Države su 8. prosinca, unatoč pritisku glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa, blokirale usvajanje rezolucije kojom se pozivalo na “trenutni humanitarni prekid vatre” u Pojasu Gaze gdje izraelska vojska nastavlja svoje smrtonosne udare u znak odmazde za krvave zločine Hamasa 7. listopada.

Nova verzija teksta

Uz veliku potporu Opće skupštine koja je prošli tjedan usvojila isti neobvezujući tekst, Ujedinjeni Arapski Emirati predložili su Vijeću novi projekt s neizvjesnim ishodom.

Dok je prva verzija pozivala na “hitan i trajni prekid neprijateljstava”, novi tekst u koji je u utorak navečer uvid imala agencija France presse je manje izravan i poziva na “hitnu suspenziju neprijateljstava kako bi se omogućio siguran i nesmetan humanitarni pristup”, te na “hitne mjere prema trajnom prekidu neprijateljstava”.

Terminologija ključni problem

Dok se Izrael i njegov američki saveznik protive terminu “prekid vatre”, kvalifikacija mogućeg prekida rata – “stanka”, “primirje”, “humanitarni prekid vatre” – u srži je podjela Vijeća više od dva mjeseca. Upravo je terminologija i dalje ključni problem u pregovorima koji se nastavljaju o novom tekstu.

Sjedinjene Države i Izrael protive se prekidu vatre jer vjeruju da bi on koristio Hamasu.

Washington preferira stanke u borbama kako bi se zaštitili civili i omogućilo oslobađanje talaca koje je uzeo Hamas.