Ponovno zajedno. Plenković se družio s Martinom Dalić pa napao 'domaće aktere' za divljanje cijena

Svanulo mu je da za inflaciju ipak nije kriv samo Vladimir Putin

03.10.2023., Koprivnica - U sjedistu Podravke u Ulici Ante Starcevica odrzana je konferencija "Hrvatska kakvu trebamo" u organizaciji Vecernjeg lista. Ovogodisnja konferencija pod nazivom "Izazovna vremena i zenska snaga" posvecena je zenskom leadershipu te odgovara na pitanja mogu li zene na liderskim pozicijama bolje odgovoriti na krizu i izazove te u jesu li krizna vremena prilika za probijanje magicnog staklenog stropa za zene u biznisu. predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic, predsjednica Uprave Podravke Martina Dalic Photo: Damir Spehar/PIXSELL
FOTO: Damir Spehar/PIXSELL

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je na konferenciji “Hrvatska kakvu trebamo” u suorganizaciji Večernjeg lista i Podravke rekao da je inflacija u Hrvatskoj niža nego u zemljama izvan eurozone, ali da su dio nje generirali i domaći akteri. “Dio inflacije je generiran od strane domaćih aktera”, rekao je i dometnuo kako krajem 2023. krizu više ne možemo pripisivati samo ratu u Ukrajini.

Dodao je da je subvencioniranje energenata tijekom proteklih kriza bilo nužno kako bi se spasila radna mjesta te ne bi bila ugrožena egzistencija građana. Kaže da će gospodarski rast ove godine biti između 2,6 i 3 posto.

“Svi revidiraju procjene rasta na gore. Vlada je prošlu jesen procijenila rast od 0,7 posto. Već smo ga mi sami dva puta revidirali i revidirat ćemo ga ponovno za koji tjedan”, rekao je i dodao da su Vladine projekcije za 2024. i 2025. godinu između 2,5 i tri posto.

Lovimo korak?

Govoreći o Europskoj uniji istaknuo je da njezin proračun u 80-postotnom iznosu puni svega deset najbogatijih zemalja, a ostalih 17 koriste sredstva za lovljenje koraka s najrazvijenijim. “Ovo je desetljeće kad ćemo riješiti pitanje lovljenja koraka”, rekao je Plenković.

Pad industrijske proizvodnje koji je zabilježen ovaj mjesec refleksija je onoga što se događa s našim najvećim trgovinskim partnerima Njemačkom i Italijom, ocijenio je.

Govoreći o proširenju EU rekao je da je najveći akcelerator tog procesa sam Putin te je dodao da će Hrvatska inzistirati na tome da naši susjedi prije ulaska u Uniju ispune zadane kriterije. Osvrnuvši se na migrantsku krizu, kazao je da treba pritiskati susjedne zemlje da osnaže svoju viznu politiku.

Na konferenciji je, inače, nakon dugo vremena snimljen u društvu svoje nekadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić, danas predsjednice Uprave Podravke.