Posebno priopćenje DHMZ-a: zbog kišnog vala koji se približava nabujat će rijeke, moguće bujične i urbane poplave

Padat će i u Austriji i Sloveniji, sve će se sliti na nas

31.10.2023.,Rijeka - Zbog jake kise nabujala je rijeka Rjecina, poplavljeni su poslovni prostori u centru grada. Vatrogasci na terenu ispumpavaju vodu.
 Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

DHMZ je objavio posebno priopćenje zbog vremenskih uvjeta koje se očekuje u danima pred nama. Promjenljivo i nestabilno vrijeme u Hrvatskoj i okolici potrajat će barem do kraja ovoga tjedna te će uzrokovati povišene do ekstremne vodostaje na Kupi, Savi i Dravi.

Vremenske uvjete idućih dana diktirat će prostrano ciklonalno polje s nekoliko dubokih centara u blizini britanskog otočja, ističe DHMZ. Na prednjoj strani spomenute ciklone nad naše će krajeve i dalje stizati nestabilan zrak, povremeno i znatnija količina vlage u obliku frontalnih sustava.

Tlo je zasićeno vodom

“Tijekom proteklih tjedana svjedočimo intenzivnim hidrološkim i meteorološkim epizodama. Učestale i intenzivne oborine pridonijele su zasićenju tla tako da svaka nova oborina lako uzrokuje površinsko tečenje.

Također, velike količine oborina na uzvodnim dijelovima sliva naših velikih rijeka, naročito Save i Drave, uzrokuju vodne valove koji propagiraju nizvodno te zajedno s doprinosom lokalne oborine uzrokuju značajne poraste vodostaja. Na slivu Kupe otjecanje je posljedica lokalne oborine i trenutno su prisutni ekstremi u gornjem toku rijeke”, navodi DHMZ.

Mogući ekstremni vodostaji

Na hidrološkoj postaji Hrvatsko na rijeci Kupi zabilježen je novi maksimalni relativni vodostaj. Tijekom današnjeg dana prostrani poremećaj koji nosi obilnu i intenzivnu oborinu, premješta se preko većeg dijela Hrvatske, te su lokalno moguće bujične i urbane poplave.

Nastavak tjedna donosi nove oborine u Hrvatskoj i uzvodno u Sloveniji i Austriji. Slična situacija današnjoj očekuje i krajem tjedna kada slijedi novi porast vodostaja s mogućim ekstremima.

Kako je u današnjoj prognozi navela meteorologinja Tea Blažević s N1 televizije, potkraj tjedna će duž Jadrana i u područjima uz Jadran lokalno biti obilnije oborine. Novi kišni val slijedi u nedjelju. I tijekom nedjelje će oborina biti najviše izražena biti duž Jadrana i u područjima uz Jadran.