Posljedica afere u čijem je središtu bila Josipa Rimac: čak 58 djelatnika MUP-a dobilo otkaz

Državni stručni ispit moraju položiti službenici najkasnije unutar godine dana od početka rada

20.09.2023., Zagreb - Nasmijana Josipa Culina (Rimac) osumnjicena u slucaju Vjetroelektrane pojavila se na Zupanijskom sudu. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
FOTO: Marko Prpic/PIXSELL

Čak 58 djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova RH dobilo je otkaze jer nisu na vrijeme položili državni stručni ispit, piše N1. Otkazi su također izdani i za šest službenika iz zatvorskog sustava i probacije. Ova situacija nastala je nakon skandala u vezi s namještanjem polaganja državnih stručnih ispita, a za što je optužena bivša državna tajnica u ministarstvu uprave, Josipa Čulina ex Rimac.

Inače, državni stručni ispit moraju položiti državni službenici najkasnije unutar godine dana od početka rada u državnoj službi, ili unutar šest mjeseci ako idu na radno mjesto više razine. Svako radno mjesto ima propisane ispite određene razine, a kandidati mogu pristupiti ispitima najviše tri puta. Nepoloženi ispit rezultira otkazom, kako je propisano Zakonom o policiji.

Imaju tri pokušaja

Nakon afere koja je uključivala Josipu Rimac, pravila za polaganje državnih stručnih ispita su promijenjena. Od 1. studenog 2022., uvedeno je elektroničko polaganje, poznato kao e-Državni ispit, kako bi proces bio transparentniji. Također, novost je da u slučaju pada jednog predmeta, kandidat mora ponavljati cijeli ispit.

Ministarstvo unutarnjih poslova RH izvijestilo je da je ukupno 307 službenika položilo državni ispit u prvom pokušaju, 151 u drugom, te 71 u trećem pokušaju, odgovorili su iz MUP-a na upit N1. Ministarstvo pravosuđa i uprave također je potvrdilo da kod njih nije bilo službenika koji nisu položili ispit u trećem pokušaju, ali su ipak zabilježeni slučajevi prestanka službe po sili zakona zbog nepoloženog ispita, posebno među službenicima zatvorskog sustava i probacije.

Ministarstvo je osiguralo edukaciju službenika za polaganje državnog ispita putem e-učenja i priručnika. Ukupno, od 2.727 prijavljenih kandidata, 123 ili 4,6 posto kandidata nije uspjelo položiti ispit ni nakon trećeg pokušaja.