Postavljen kamen spoticanja u spomen na Svetozara Milinova. Ustaše su ga ubili sa ženom i četvero djece

Kamen spoticanja postavljen je ispred Hotela Dubrovnik, na mjestu nekadašnjeg hotela čiji je vlasnik bio Milinov

25.10.2023., Zagreb - Centar za promicanje tolerancije i ocuvanje sjecanja na holokaust, Srpsko narodno vijece i udruga Veterani Domovinskog rata i antifasisti VeDRA Split svecano su polozilii kamen spoticanja, u spomen na Svetozara Milinova, poznatog zagrebackog poduzetnika i zrtve bezobzirnog ustaskog zlocina. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
FOTO: Neva Zganec/PIXSELL

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust postavio je u srijedu kamen spoticanja u spomen na Svetozara Milinova, zagrebačkog poduzetnika i žrtve ustaškog zločina. Kamen spoticanja, veličine 10 puta 10 centimetara, postavljen je ispred današnjeg Hotela Dubrovnik, a nekadašnjeg hotela čiji je vlasnik bio Milinov.

Dosad su u Zagrebu postavljena 62 kamena spoticanja, a ovo je prvi u spomen žrtvama srpske nacionalnosti, istaknula je na svečanosti ispred hotela ravnateljica Centra Nataša Popović. “Svaki kamen spoticanja nosi ime žrtve, datum rođenja i njezinu sudbinu”, rekla je Popović i dodala da time na javnim površinama ukazuju na moralnu dužnost sjećanja i preuzimanja odgovornosti za ono što se događalo u prošlosti.

Komemorativnim činom postavljanja kamena spoticanja, Zagreb se pridružio brojnim gradovima u svijetu, čiji su kameni spoticanja postali djelom najvećeg decentraliziranog spomenika na svijetu.

Ugledan član društva koji je pomagao srpskoj zajednici

Autor kamena spoticanja je konceptualni umjetnik Günter Demling, ujedno i začetnik projekta, koji je prvi Stolperstein (kamen spoticanja), u sjećanje na žrtve holokausta postavio još 1992. u Kölnu.

Predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Zagreba i saborski zastupnik, Boris Milošević, osvrnuo se na život Milinova, istaknuvši da je bio ugledan član društva koji je pomagao srpskoj zajednici u Zagrebu. Ustaška vlast je Milinova, njegovu suprugu i četvero sinova uhitila 5. srpnja 1941., nakon čega su ubijeni u ustaškim logorima.

“Koliko god da je radio, stvarao i doprinosio društvu i Zagrebu, Svetozaru Milinovu ništa nije pomoglo. Sve mu je oduzeto – imovina, obitelj, uspomene, život, samo zato što je bio druge nacije i vjere”, istaknuo je Milošević, dodavši da je Milinov bio izbrisan iz kolektivne memorije grada.

U Zagrebu će ih se postaviti još 19

Ivo Josipović ispred udruge VeDRA Split poručio je da se postavljanjem kamenja spoticanja, obilježava ime, život i stradanje Millinova, kako bismo prihvatili i dio odgovornosti za njegovo stradanje.

Svečanosti su prisustvovali veleposlanici Savezne Republike Njemačke, Christian Hellbach, veleposlanik Republike Austrije, Josef Markus Wuketich, kao i predstavnice Ministarstva kulture i medija te Grada Zagreba, uz čiju se financijsku podršku izvodi projekt postavljanja kamena spoticanja.

U sljedećim mjesecima u Zagrebu će biti postavljeno još 19 kamenova za srpske žrtve, kao i dodatnih pet na privatnu inicijativu članova obitelji stradalih.